Brescia: moderne stad met een oud centrum

Brescia is een leuke stad, op een half uur rijden van het Gardameer (35 km.). De stad (200.000 inwoners) is na Milaan het belangrijkste handels- en industriecentrum van Lombardije. Ondanks zijn overwegend moderne uiterlijk bezit Brescia een aantrekkelijk oud centrum, waarin de Middeleeuwen en Renaissance de toon aangeven.

Gardameer_Brescia-panorama.jpg

Archeologie

Ook zijn er belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd bewaard gebleven. Het archeologische complex, dat bestaat uit de resten van een forum, is het grootste van Lombardije. De Via dei Musei is een straat die de loop volgt van de vroegere Decumanus Maximus, de hoofdstraat van het ‘Brixia’, zoals Brescia tijdens de Romeinse Keizertijd heette. Halverwege deze straat ligt de Piazza del Foro, de plaats waar het forum lag. Het indrukwekkendst zijn de restanten van de machtige zuilen van een tempel, Tempio Capitolino. Rechts van de tempel liggen de ruïnes van het Teatro Romano, een theater dat ooit plaats bood aan vijftienduizend toeschouwers.

Gardameer_brescia-loggia-1.jpg

Piazza delle Loggia

De meeste bezienswaardigheden van Brescia liggen aan twee pleinen in het oude gedeelte van het centrum. Het Piazza delle Loggia is volgens velen het mooiste plein van Bresica. De Venetiaanse overheersers hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten. Het plein wordt niet voor niets wel eens vergeleken met het Piazza San Marco in Venetië. Het meest opvallende gebouw is het Palazzo della Loggia, het huidige stadhuis met zijn bijzondere dak in de vorm van een omgekeerde scheepskiel. De benedenverdieping heeft gedeeltelijk de vorm van een open loggia met machtige bogen. Links hiervan zie je de kleine Venetiaanse loggia van de Monte di Pietà Vecchio. Aan dit plein staat ook de Torre dell’Oroglio, een klokkentoren met een prachtig astronomisch uurwerk. Vlakbij ligt het Museo Diocesano d’Arte Sacra, museum met twee kruisgangen.

Gardameer_Brescia_Piazza-Loggia-1.jpg

Broletto en Duomo

Aan de oostkant van de Piazza del Duomo staan drie opvallende gebouwen. De Broletto, een palazzo uit 1230, de Duomo, de prachtige Dom van Brescia met de markante 82 mtr hoge koepel, en La Rotonda oftewel Duomo Vecchio (Oude Dom), de ronde kerk ligt een stuk lager dan het plein en dat zorgt voor verrassend effect. Naast deze kathedralen vind je in Brescia nog een aantal zeer bezienswaardige kerken.

Gardameer_Brescia-kathedraal.jpg

Kasteel

Links van de Broleto ligt de heuvel Cidneo, waar de Visconti-burcht met zijn cilindervormige Torre Mirabella boven de stad uit troont. Het kasteel heeft heel wat illustere bewoners gekend: de Visconti’s uit Milaan, de Venetianen, de Oostenrijkers en zelfs Napoleon. Het huidige kasteel is een typisch voorbeeld van een middeleeuwse militaire vesting. Je stapt er binnen via de ophaalbrug van de kasteelpoort vanwaar je een parcours kunt volgen langs torens, bastions, valbruggen, een mastio (slottoren), ondergrondse tunnels en ringmuren. Vanaf het bastion heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij het kasteel ligt ook een mooi park met een grote olijfboomgaard.

Het kasteel heeft ook twee musea. In het voormalige graanmagazijn, de Grande Miglio, bevindt zich het Museo del Risorgimento met herinneringen en getuigenissen van de achttiende- en negentiende-eeuwse geschiedenis van Brescia en de Italiaanse eenwording. In het Museo delle Armi Luigi Marzoli vind je een van de rijkste Europese wapenverzamelingen, met wel duizend verschillende wapens. Het gaat om een privécollectie die de industrieel Luigi Marzoli aan de stad heeft geschonken

Winkelen

Het moderne deel van het centrum is te vinden aan de Piazza della Vittoria. De Corso Zanardelli en de Via delle X Giornate zijn gezellig drukke winkelstraten. De Corso Zanardelli wordt door de inwoners van de stad simpelweg Il Corso genoemd. Het is the place to be als je even lekker wilt winkelen. De winkelgalerijen worden onderbroken door de monumentale gevel van het Teatro Grande met zijn foyer in weelderige rococostijl. Il Carmine is ook een leuke wijk vol gezellige winkels, restaurants en ateliers. Het is tevens het hart van het uitgaansleven van Brescia. Il Carmine is in 2013 verkozen tot de beste uitgaansbuurt van Italië!

Gardameer_brescia-piazza-loggia.jpg

Bezienswaardigheden in Brescia:

  • Piazza della Loggia, voormalig paleis, tegenwoordig het stadhuis, met prachtige loggia.
  • Vecchio, de oude Dom ook bekend als La Rotonda, ronde romaanse kerk uit de 11e en 12e eeuw. De kapellen en het priesterkoor met orgel van deze kerk zijn prachtig.
  • Nuovo, de ‘nieuwe’ dom met de fraaie, zachtgroen gekleurde 82 meter hoge koepel. Binnen vind je verschillende kunstwerken en de tombe van bisschop Sant’Apollonio.
  • Santa Maria delle Carita, prachtige kerk met een barokke inrichting met veelkleurig marmer.
  • San Faustino in Riposo, kleinste kerkje van Brescia met een kegelvormige koepel.
  • Broletto, paleis uit de 13e eeuw met de Torre del Popolo.
  • Piazza del Foro, resten van een Romeins forum en een Capitolijnse tempel, hier ligt ook het Museo Civico Romano.
  • Monastero di Santa Giulia, het kloostercomplex San Salvatore-Santa Giulia, bestaande uit een klooster, 3 kerken en 2 musea, staat sinds kort op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het van oorsprong benedictijner nonnenklooster is omgevormd tot een uniek Museo della Città of City Museum. Hier beleef je een reis door de culturele en kunstzinnige geschiedenis van Brescia, van de prehistorie tot de Venetiaanse periode
  • Torre dell’Orolgio, klokkentoren met prachtig astronomisch uurwerk op de Piazza della Loggia.
  • Castello di Brescia, oude burcht die vanaf de heuvel Cidneo over de stad waakt. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het centrum van Brescia!
Gardameer_brescia-oude-dom.jpg

Markten

Elke zaterdagochtend is het centrum van Brescia nog levendiger dan anders, dankzij de markt op het Piazza della Loggia. Vul je tassen met verse groente en fruit, kazen, olijfolie en andere streekproducten. Elke tweede zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een antiekmarkt met zo’n honderd kraampjes op en rond het Piazza della Vittoria. Van schilderijen tot meubels, van mooi servies tot kostbare prenten.

Kies een hotel in Brescia.

Lees ook: Brescia als budgetbestemming.

Brescia: moderne stad met een oud centrum