Bergamo: shoppen en historie

Bergamo is een leuke stad met een mooi oud centrum en een nieuwer gedeelte waar je goed kunt winkelen. De stad is zeker een dagtripje waard vanaf het Gardameer, de afstand is ongeveer 90 kilometer (vanaf Sirmione).

Gardameer_Bergamo_(35).jpg

Citta Alta

Bergamo bestaat eigenlijk uit twee verschillende steden: de in een dal gelegen Città Bassa, en het oudere historische centrum boven op een heuvel, de Città Alta oftewel de hoge stad. In de Città Bassa vind je vooral mooie winkels, trendy restaurants en brede lanen om op zondagmiddag doorheen te slenteren. De hooggelegen Città Alta biedt veel historische bezienswaardigheden en een schitterend uitzicht op de omgeving.

Beide delen van Bergamo zijn met elkaar verbonden door verschillende trappen, maar ook door een kabelbaan, de funicolare. Deze kabelbaan loopt dwars door de vestingmuur en is leuk om de stad vanuit de hoogte aan je voorbij te zien trekken! Je kunt ook met de auto naar de parkeerplaatsen rijden bij de ingang van het historisch centrum op de heuvel.

Gardameer_Bergamo_(30).jpg

Citta Bassa

In de Città Bassa vind je geen middeleeuws aandoende straten en pleintjes zoals in het oude cenrtum op de heuvel. Dit lagere gedeelte van Bergamo is pas in de negentiende eeuw aangelegd. De straten zijn dus moderner en breder vooral geschikt om te winkelen en te flaneren. Hoewel Bergamo een stuk kleiner is dan het dichtbij gelegene modemekka Milaan, kun je hier goed shoppen! Met name rond de Via 20 Settembre en de Via Sentierione vind je een leuk winkelgebied.

In de Città Alta ligt ook het Parco delle Rimembranze, een park dat is aangelegd rondom een middeleeuwse burcht, hier kun je alle indrukken van Bergamo op je in laten werken terwijl je geniet van een mooi uitzicht over de stad.

Gardameer_Bergamo_(7).jpg


Bezienswaardigheden Bergamo:

  • Santa Maria Maggiore – de Santa Maria Maggiore is de Dom van Bergamo en alleen van buiten al een uniek complex. Ook binnen is er veel moois te zien, zoals de fresco’s van Lorenzo Lotto en gobelins uit Florence en Vlaanderen. In de Duomo ligt ook Gaetano Donizzetti begraven, de  wereldberoemde componist die in Bergamo werd geboren.
  • De kathedraal, die aan hetzelfde plein ligt als de Santa Maria Maggiore, was eerst gewijd aan de heilige Vincentius, maar kreeg later Sant’Alessandro, de beschermheilige van Bergamo, als naamgever. Ga binnen vooral even kijken naar de schilderijen van de Venetiaanse schilders Bellini en Tiepolo.
  • Battistero – naast de Duomo vind je de doopkapel, en de speciale grafkapel van Bartolomeo Colleoni.
  • Piazza Vecchia, oftewel het oude plein, is het kloppend hart van de Città Alta. Het plein wordt omringd door enkele schitterende gebouwen, zoals het Palazzo del Podestà, het Palazzo della Ragione en de Biblioteca Civica.
  • Torre Civica, een weids uitzicht heb je vanaf de Torre Civica, door de inwoners van Bergamo ook wel Il Campanone genoemd, de grote klok. Elke avond om klokslag 22.00 uur slaat hij honderd keer. Vroeger gold dit als waarschuwing dat de stadspoorten dicht gingen. Als je de stad uit wilde, had je precies honderd slagen de tijd. Dankzij de lift is het een kleine moeite om de toren te ‘beklimmen’. Eenmaal boven kun je met mooi weer zelfs de Alpen zien.
  • Kunstmuseum, Piazza Giacomo Carrara 82 – Bergamo heeft een bijzonder interessant kunstmuseum, de Accademia Carrara, die is genoemd naar graaf Giacomo Carrara, een rijke inwoner van de stad en verwoed kunstverzamelaar. Je kunt hier werk zien van grootmeesters als Botticelli, Rubens en Rafaël.
Gardameer_Bergamo_(48).jpg

Markten

Elke derde zondag van de maand is er een antiekmarkt op en om Piazza Angelici in Bergamo. Er zijn zo’n vijftig kraampjes met antiek, boeken, prenten en verzamelobjecten. Elke tweede zondag van de maand is er een kunstmarkt op Piazza Cittadella, met al van demonstraties en leuke souvenirs. De grootste markt van Bergamo vindt plaats op maandagochtend op het Piazzale della Malpensata. Ook op zaterdagochtend is er een grote markt, op en om het Piazzale dello Stadio. Wie lokale delicatessen wil kopen, slaat vooral zijn slag bij de kraampjes met bijzondere kazen en vleeswaren.

Genieten van alle moois en lekkers in Bergamo hoeft niet duur te zijn. Sowieso zijn kerken altijd gratis toegankelijk. Wie tijdens een stedentrip meer culturele bezienswaardigheden wil bezoeken, doet er goed aan de Bergamo Card aan te schaffen.

Lees ook: Bergamo als budgetbestemming

(foto’s Dennis Faro)

Gardameer_Bergamo_(19).jpg