Arco, bergen en klimmen

Arco is een stadje met 16.000 inwoners, 5 kilometer boven Riva del Garda en het Gardameer. Vroeger was het vooral bekend als kuuroord met een sanatorium, door het milde klimaat en de gezonde lucht. Het klimaat maakt het mogelijk dat hier palmen, laurierstruiken, olijven en oleander groeien, die in het voorjaar en de zomer voor een schitterende bloemenpracht zorgen in de fraaie parken van de stad.

Gardameer_steden-arco-dorp.jpg

Mountainbike

Tegenwoordig is Arco vooral een trefpunt van liefhebbers van actieve vakanties, met name mountainbikers, sportklimmers en wandelaars. Wie op een zomerse middag in Arco een cappuccino drinkt op een terras wordt hoogst waarschijnlijk omringd door mountainbikers, gehuld in felle kleuren. Als een zwerm sprinkhanen strijken ze aan het einde van de middag, na hun dagtocht, neer in het plaatsje. Soms staan er wel honderd fietsen op de levendige Piazza di III Novembre.

Gardameer_steden-arcoklimmen.jpg

Klimmen

Sportklimmers komen af op de uitdagende rotswanden in Arco en omgeving. Uit milieuoverwegingen wordt er tegenwoordig veel geklommen langs kunstmatige wanden. Elk jaar vind in september de Rock Master, het wereldkampioenschap voor freeclimbers in Arco plaats.

Hoog boven het stadje torent als een echte blikvanger het Castello di Arco uit: de restanten van de burcht van de graven van Arco. Na jarenlange renovatiewerkzaamheden kan de burcht weer helemaal bezocht worden, tot de hoogste toren, de Torre Grande, toe.

Wie na een fikse wandeltocht via een mooi pad door olijfgaarden de burcht bereikt, wordt ruimschoots voor zijn inspanningen beloond. Je geniet hier van een prachtig panoramisch uitzicht over het dal van de Sarco, Riva del Garda, het Gardameer en in de verte zie je zelfs de Monte Baldo. Lees meer over het kasteel van Arco in dit artikel.

Gardameer_steden-arco-kasteel.jpg

Bezienswaardigheden Arco:

  • Burcht van Arco: de hoge toren werd rond 500 gebouwd, de tweede toren dateert van rond 1200, mooie wandeltocht er naartoe
  • Kanunikkenkerk: wordt gezien als een van de beroemdste laat-renaissancistische bouwwerken in Trentino
  • Parco Arciducale: het park van de aartshertog, mooie exotische tuin.
  • Castel Toblino: sprookjesachtig waterkasteel op 15 km. ten noorden van Arco

Markt:
Elke 1e en 3e woensdag van de maand.