Met de trein naar het Gardameer

Met de trein kun je vanuit Nederland en België naar Milaan, en vervolgens met de trein Milaan-Venetië naar Desenzano del Garda of Peschiera del Garda. Je kunt ook met de trein naar München en van daar uit met het EuroCity-traject via de Brennerpas naar Trento, Rovereto en Verona, en van daaruit naar Peschiera en Desenzano.

De trein is een prima manier om van en naar het Gardameer te reizen. Desenzano en Peschiera hebben beide een station op de belangrijkste lijn van Milaan naar Venetië, dus de zuidkant van het Gardameer is altijd snel te bereiken. In het noorden ligt het dichtstbijzijnde station bij het meer in Rovereto, ten oosten van Riva del Garda. Sommige luchthavens verzorgen een shuttlebus naar het station.

Gardameer_ov-trein.jpg

Pluspunten van de trein

Een van de belangrijkste pluspunten van treinreizen in Italië is dat het goedkoop is. Het kan ook de snelste manier zijn om overbelaste locaties te bereiken en je hoeft geen zorgen te maken over het parkeren van de auto als je er bent. De treinen zijn meestal op tijd. Houd er wel rekening mee dat de Italianen nog wel eens kunnen staken.

Nadelen van de trein

Het nadeel van treinen is dat het spoor alleen van oost naar west loopt, omdat het Gardameer gedeeltelijk in de bergen ligt. In de praktijk betekent dit dat je alleen kunt reizen naar Desenzano en Peschiera en de zuidelijkste hoeken van het meer. Hoewel er nog een spoorlijn van noord naar zuid loopt ten oosten van het Gardameer, ligt die te ver weg om het meer gemakkelijk te kunnen bereiken. Als je verder op pad moet in de regio Gardameer zelf ben je dus aangewezen op de boot of openbaar vervoer via de weg.