Met de auto op vakantie naar het Gardameer

Je hebt besloten om met de auto richting het Gardameer te vertrekken. Een fijne en leuke vakantie begint met een goede voorbereiding. Hoe controleer je of je auto vakantieklaar is? Welke veiligheidsaccessoires zijn verplicht en hoe zit het eigenlijk met de verzekeringen die je moet hebben in het buitenland? Bekijk onze tips voor een goede voorbereiding! 

Auto controleren voor vertrek

Het is verstandig om de auto goed te controleren voordat je naar Italië vertrekt. Je legt toch al gauw duizenden kilometers af in een zwaar beladen auto. Hierdoor krijgt de auto een flinke klap te verduren. Je kunt de auto naar de garage brengen, maar je kunt ook zelf een aantal controles uitvoeren. Breng de banden op de juiste spanning en kijk voor vertrek of de profieldiepte van de banden minimaal 3 mm is. Ga daarnaast na of er voldoende olie en koelvloeistof in de motor zit. Vergeet niet om de ruitensproeiervloeistof bij te vullen.

Verplichte veiligheidsaccessoires

In een aantal landen is het verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires bij je te hebben in de auto. In Italië moet je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto hebben. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist. In Duitsland en Oostenrijk moet je naast een gevarendriehoek en veiligheidshesjes ook een verbanddoos mee hebben. Om door Oostenrijk en Zwitserland te rijden heb je ook een vignet nodig. Naast de verplichte veiligheidsaccessoires, heeft elk land zijn eigen verkeerswetgeving bestaande uit onder andere de verkeersregels. Check dus vooraf welke regels gelden in de landen waar je doorheen reist.

Dekking autoverzekering buitenland

Je bent verplicht om in ieder geval een WA-verzekering te hebben. Deze verzekering biedt dekking in het buitenland als je met jouw auto schade toebrengt aan een ander. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan jouw eigen auto? Bij een allriskverzekering is schade aan je eigen auto in de meeste situaties gedekt. Is jouw auto door schade of diefstal helaas niet meer te gebruiken? Dan kan het handig zijn om ook een pechhulpverzekering met dekking voor vervangend vervoer te hebben. Meestal ben je via de reisverzekering ook verzekerd voor pechhulp. Loop dus al jouw verzekeringen na en voorkom dat je dubbel verzekerd bent.

Groene kaart

Het is raadzaam om in ieder geval de groene kaart mee te nemen. Dit is niet verplicht, maar wel erg handig. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Naast allerlei praktische informatie zoals de telefoonnummers die je kunt bellen bij een ongeluk, kun je er ook op terugvinden in welke landen je verzekerd bent.

Autoverzekering vergelijken

Check vooraf wat jouw verzekering allemaal dekt in het buitenland. Wil je jouw verzekering uitbreiden of overstappen naar een andere verzekeraar? Dan kun je eenvoudig online je autoverzekering vergelijken en bekijken welke verzekering het beste bij jouw wensen past.