Met de auto naar het Gardameer

Wie met de auto naar het Gardameer gaat, kan dat doen via Oostenrijk (2 routes) of via Zwitserland. Via Zwitserland is meestal iets korter, maar je krijgt dan te maken met de Gotthard-tunnel. Vooral tijdens de bouwvakvakantie staan daar vaak lange files.

De auto is een ideaal vervoersmiddel om bij het Gardameer te komen én om alle mooie plekken bij het Gardameer te ontdekken en te bezoeken. Voor een uitstapje naar mooie steden als Verona, Venetië, Bergamo, Brescia en Milaan komt een auto ook goed van pas.

Bijna iedereen die met de auto naar Italië reist, komt wel door Duitsland. Je komt dan via Zwitserland of Oostenrijk bij het Gardameer.

Route via Duitsland en Zwitserland

Bij de route door Duitsland en Zwitserland kom je via Basel en de Gotthard-tunnel aan de zuidkant van het Gardameer uit. De route: Köln – Karlsruhe – Freiburg – Basel – Gotthard-tunnel – Chiasso – Milaan – Brescia – richting Verona/Venetië.

In Zwitserland is voor de snelwegen een vignet verplicht. Een Autobahnvignet kost circa € 47,95 voor elke motor, auto, caravan, vouwwagen of aanhangwagen.

Als je ervoor kiest om via Duitsland te rijden kun je overnachten in bijvoorbeeld Karlsruhe of Baden-Baden. Weliswaar heb je geen tolvignet nodig voor Duitsland, een milieusticker is wel verplicht om de meeste steden in te rijden. Je kunt een Duitse milieusticker via de GWK kopen.

Gardameer_gotthard-tunnel.jpg

Gotthardtunnel

Bij de Gotthard-tunnel kan het in de zomermaanden erg druk zijn (zowel heen als terug). Het belangrijkste advies is hier dat je niet op pad gaat als veel anderen dat ook doen. Vertrek bijvoorbeeld niet meteen als de vakantie begint, maar mijd de vrijdagen en zaterdagen in het hoogseizoen. Vroeg bij de tunnel zijn is ook een uitkomst, als je bijvoorbeeld in het zuiden van Duitsland of in Zwitserland overnacht. Denk wel: vanaf Basel duurt het nog zo’n twee uur voor je de tunnel bereikt.

Route via Duitsland en Oostenrijk

Via Duitsland en Oostenrijk kom je over de Brennerpas Italië binnen, dat kan via twee verschillende routes.

Route 1 (via München):
Keulen – Frankfurt – Nürnberg – München – Brennerpas.

Route 2 (via de Fernpas om drukte rond München te ontwijken):
Koblenz – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Füssen (Fernpass) – Innsbruck – Brennerpas.

Na de Brennerpas op de A22/E45 richting Verona/Modena volgen. Neem afslag Rovereto voor Riva del Garda, Torbole, Malcesine, Limone sul Garda, Tremosie. Afslag Affi voor Garda, Bardolino, Lazise, Peschiera del Garda. Voor Peschiera del Garda, Sirmione en Desenzano kun je via de A4 (richting Brescia/Milaan).

Ook Oostenrijk kent tol voor snelwegen. Het Autobahnvignet kost € 19,90 voor tien dagen en € 39,40 voor 2 maanden. De Brennerautobahn kost voor een auto bovendien € 14,50 (enkele rit). De tol op de autosnelweg in Italie bedraagt ongeveer 15 euro.

Videomaut Brennerpas

Ook bij de Brennerpas kan het erg druk zijn tijdens de zomermaanden en ontstaan er vaak files, vooral bij het punt waar je tol moet betalen voor de pas. Met Videomaut kun je de tol vooraf betalen en mag je bij de Brennerpas de speciale Videomaut-bypass nemen en zo de files omzeilen!

Het werkt heel eenvoudig: via de site van deVideomaut of de ADAC (de Duitse ANWB) betaal je de tol vooraf (€9,-) en geef je het kenteken van je voertuig op. Bij de Brennerpass kan je dan de speciale rijbaan voor de Videomaut nemen. Hier staat een camera die je nummerplaat scant en als de betaling in orde is gaat de slagboom automatisch open.

Gardameer_Videomaut_brennerpas-2.jpg

Route via Frankrijk

Zeker vanuit België is een route over Frankrijk aan te raden. Meestal rijd je dan via Reims of Nancy en Dijon.