Parco Giardino Sigurtà: een van de mooiste tuinen ter wereld

Parco Giardino Sigurtà ligt op een steenworp afstand van het Gardameer (in Valeggio sul Mincio, 8 kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda) en wordt beschouwd als een van de vijf mooiste parken en tuinen ter wereld. Dit is een plek waar geschiedenis, cultuur en natuur in perfecte harmonie zijn. In 2013 kreeg het park de prijs Il Parco più bello d’Italia, in de categorie ‘privéparken’, en in 2015 werd Parco Sigurta uitgeroepen tot 2e mooiste park van Europa! 

Gardameer_tuinen-Parco-Giardino-Sigurta--k.jpg

Een bezoek aan Parco Giardino Sigurtà is niet alleen een leuke dag in een prachtige natuurlijke omgeving die zich over meer dan 600.000 vierkante meter uitstrekt. Je wandelt er ook door een zes eeuwen lang dagboek en leest fragmenten van de geschiedenis van Italië,  opgetekend door de personages die hier hebben geleefd en door de eeuwen heen hun eigen stempel drukten op hun omgeving. Dat maakt Parco Giardino Sigurtà zo geliefd bij wereldberoemde botanisten – en de duizenden bezoekers per jaar.

TIP: Bestel tickets voor Parco Giardino Sigurtà van tevoren online! Je hoeft dan niet in de rij voor de kassa.
Je kan ook tickets bestellen inclusief een golfkarretje om door het park te rijden.

Een miljoen tulpen

De vijf grote bloeiperioden van de tulpen (in maart en april een verbazingwekkende hoeveelheid van wel 1 miljoen stuks!), irissen, rozen, lelies en asters zorgen ervoor dat het park het hele seizoen door mooi blijft. Neem ook zeker een kijkje bij de grote eik, de bekroonde nieuwe doolhof, de horizontale zonnewijzer, de Hermitage, de 18 vijvers en meren met hun bloemen, de kruidentuin en het grote gazon – je komt hier tijd tekort. En dan zjn er nog de beroemde buxussen in meer dan 40.000 verrassende en surrealistische vormen en de leuke kinderboerderij. De waterlelies en de rozenallee met de burcht van Valeggio op de achtergrond zijn fraai om te zien.

Gardameer_tuinen-Parco-Giardino-Sigurta--g.jpg

Geschiedenis

Parco Giardino Sigurtà is de combinatie van een historisch park, in 1617 opgericht, en een moderne tuin. De tuinen werden voor het eerst voor het publiek geopend in 1978 en groeiden al snel uit tot een favoriete plek om te bezoeken, voor zowel beroemde botanici als liefhebbers van de natuur.

In de afgelopen eeuw ontving de familie Sigurtà hier gevierde gasten zoals illustere Nobelprijswinnaars, maar ook de voormalige Britse premier Margaret Thatcher en filmregisseur Luchino Visconti.

Gardameer_parco-sigurta-1.jpg

Op ontdekking

Parco Giardino Sigurtà kan op verschillende manieren worden verkend: te voet, in een golfkarretje met  GPS audiogids systeem, met fun treinen (op de “Enchanted trail” van 7,5 km of ongeveer 30 minuten) of, voor de sportievelingen, op de fiets – fietsen zijn te huur in het park. Er is ook een elektrische shuttle service voor degenen die meer willen weten over de geschiedenis en de bezienswaardigheden tijdens een rondleiding van een uur. Voor een hapje en een drankje zijn er vier bars beschikbaar en verschillende picknickgebieden.

Gardameer_parco-sigurta-2.jpg

Openingstijden
Het park is van begin maart tot begin november elke dag geopend. In maart, oktober en november van 9.00 tot 18.00 uur, van april tot en met september van 9.00 tot 19.00 uur (laatste entree om 18.00 uur).

Parco Giardino Sigurta
Via Cavour 1, Valeggio sul Mincio