Il Giardino di Delizia

Il Giardino di Delizia is een fraai park uit de 17e eeuw in Boglacio bij Gargnano. De mooi aangelegde tuin ligt bij de villa van Bettoni-Cazzago. Regelmatig zijn hier exposities van bijzondere bloemen en planten. 

Palazzo Bettoni Cazago di Bogliaco is beroemd om de tuin die uitkijkt op het Gardameer, maar het is zelf ook erg mooi: een subliem voorbeeld van barokke architectuur. De eenheid tussen adellijke residentie en tuin maken dit een geliefd plekje – al sinds de zeventiende eeuw.

Gardameer_tuinen-Il-Giardino-di-Delizia-k.jpg

Tuin

De ontwerper van de tuin is de Florentijn Amerigo Vincednzo Pierallini, die de hoogteverschillen oploste met  een monumentale trap die de verschillende terrassen verbindt. Je komt de tuin binnen via een imposante toegangspoort. De oude citroenbomen verwijzen naar de traditie van citrusvruchten in Noord-Italië en verder vind je er trappen, kunstmatige grotten met muren vol schelpen, beelden van Agresti en feestelijke thema’s, fonteinen en nimfen en een grote fontein. Genoeg te zien hier! Op de top van de heuvel staat zelfs een tempel gewijd aan Apollo.

Nationale plantententoonstelling

In het voorjaar is er ieder jaar een plantententoontstelling te zien: “De tuin van verrukking, nationale expositie van planten en zeldzame bloemen”. Die drie dagen leiden vrijwillige gidsen je door de zeventiende-eeuwse tuin, met elk half uur een nieuwe toer. De veerboten op het Gardameer lassen tijdens deze expo een extra stop in zodat je de tuin kunt bezoeken zonder parkeerproblemen.

Gardameer_tuinen-Il-Giardino-di-Delizia-g.jpg

Giardino di Delizia