Monte Stino

Tussen het Gardameer en het Idromeer ligt de Monte Stino. Vanaf deze berg heb je op een hoogte van 1466 meter een schitterend uitzicht op de vallei, de omliggende bergen en het Lago d’Idro. Je kunt deze berg zowel met de auto en motor als met de fiets beklimmen. Ook zijn er meerdere prachtige wandelroutes. Voor liefhebbers van nordic walking, mountainbiken, paragliden en langlaufen (5 km goedgekeurde ring) is dit eveneens een paradijs.

Wandelen en fietsen

Als wandelaar kun je top van de Monte Stino bereiken via goed begaanbare paden die al vele jaren door vrijwilligersorganisaties worden verzorgd. Zulke paden worden “mulattiera” (ezelpad) genoemd, omdat je vroeger hier op ezels over het pad kon rijden. Fietsers wacht een steile helling: vier kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12% en pieken van bijna 20%. De eerste twee kilometer zijn redelijk beschut door bossen, terwijl het laatste deel volledig in de zon ligt.

Loopgraven en tunnels

Als je naar de groene hellingen van de Monte Stino en het Idromeer kijkt, is het moeilijk te geloven dat hier ooit veel bloed werd vergoten. Vroeger vonden op de Monte Stino bloedige veldslagen plaats, eeuw na eeuw. In 1526 passeerden hier 20.000 soldaten van Georg Von Frundsberg, vanuit Duitsland richting Rome. In 1848, tijdens de oorlog voor de eenwording van Italië, werd de Monte Stino verdedigd door vrijwilligers uit Lombardije. In 1859 heroverden de Oostenrijkers de berg en in 1866 namen de Garibaldiërs hem opnieuw in. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden hier loopgraven gegraven en werden wegen en paden aangelegd om een verdedigingslinie te creëren.

Museum

De herinnering aan deze vestingwerken wordt bewaard in een klein museum. Vroeger bevond dit museum zich in de ondergrondse tunnels, die in de hellingen van de berg waren gemaakt. Nu is de collectie overgebracht naar de stad Capovalle. De reden voor deze verplaatsing zijn de inbraken en overvallen waardoor een groot deel van de oorspronkelijke collectie is verdwenen.

Boven de ingang van de ondergrondse galerij zijn nog altijd poëtische woorden bewaard gebleven: “Muti qui stavan artiglieri e fanti, in attesa di ordini allarmanti” (“De infanteristen en artillerie mannen zaten hier stil in afwachting van zorgwekkende bevelen”). Ook in het landschap zie je nog aanwijzingen van de militaire aanwezigheid op de berg: de locaties van kanonnen en zware machinegeweren, de plekken waar de schildwachten stonden, de restanten van een vroegere kampkeuken en er wordt ook hulde gebracht aan de betrokkenheid van vrouwen die soldaten van voedsel voorzagen.

Rifugio Monte Stino

Op 5 minuten lopen van de top met het panoramisch uitzicht (Punto panoramico) ligt de mooie Rifugio van Monte Stino. Bij de Rifugio kan je terecht voor lunch en diner. Je kunt hier heerlijk eten! Op de kaart vind je onder andere vleeswaren en kazen, tagliatelle met paddenstoelen of wildragù, groentesoepen, polenta met salami, gestoofd vlees en schnitzels. Probeer eens de pizzoccheri, een typisch Italiaans gerecht.

Route met de auto

Als je bij Gargnano richting Valvestino rijdt en dan Capovalle aanhoudt, kom je het bordje ‘Monte Stino’ tegen. Volg die en je komt uit bij Rifugio Monte Stino. Vanaf de parkeerplaats van de Rifugio heb je een schitterend uitzicht op de Veronese kant van het Gardameer. Vanaf hier loop je in vijf minuten naar de top met het adembenemende uitzicht op Lago d’Idro.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marije van Lake Idro Travel.