Biotopen: Marocche en Monte Brione

Een aantal gebieden in de omgeving van het Gardameer is zo bijzonder wat betreft de natuur dat ze aangewezen zijn als aparte biotopen. De Marocche vormen samen een soort maanlandschap en op Monte Brione komt een heel speciale plantengroei voor.

Gardameer_natuur--Marocche-2.jpg

De biotoop Marocche

Wat een eigenaardig landschap: een imposante massa van rotsen, met blokken van enorme afmetingen. De Marocche zijn gevormd door aardverschuivingen, onder andere vanaf Monte Brento en Monte Casale (aan de  rechterzijde van de vallei). De term ‘marocca’ is afkomstig van het woordje ‘mar’, wat rots of steen betekent. De Marocche van Dro zijn sinds enkele jaren beschermd als biotoop en er is een pad met haltes onderweg waar je de bijzonderheden van dit natuurgebied kunt bewonderen. Je volgt eerst de dinosaurusroute waar je bij een stuk rots komt waar de afdrukken van de poten te zien zijn. Daarna volg je de aangegeven wandelroute. Stevige wandelschoenen zijn aangeraden.

Monte Brione

Monte Brione stijgt geïsoleerd op in het midden van de alluviale vlakte van de Sarca, vlak achter het  Gardameer, en scheidt de twee steden Riva del Garda en Torbole. Het is niet een echte berg, maar meer een kalkstenen reliëf met de afmetingen van een heuvel. De steile en rotsachtige flanken aan de oostelijke kant geven het de typische kenmerken van een berg. Vanaf de vlakte stijgt de berg tot ongeveer 376 meter.

Hoewel de hele berg is zeer kostbaar is vanuit een naturalistisch oogpunt, wordt alleen de top beschermd. Met name de flora is hier heel bijzonder, er is hier een ongelooflijk hoog aantal soorten geteld (wel 500, volgens sommige botanici) en dat in een relatief klein gebied. Het geheim van deze natuurlijke rijkdom is de positie van Monte Brione op de noordelijke grenzen van het Gardameer, waar dankzij het meer een submediterranean klimaat de zuidelijke Alpen binnendringt. Daardoor vindt je hier zowel een mediterrane plantengroei als echte bergflora.

Gardameer_natuur--Marocche-1.jpg