Natuurhistorisch Museum in de burcht van Malcesine

Het kasteel van Malcesine herbergt een museum dat gewijd is aan de verschillende aspecten van het leven rond de Monte Baldo: het Monte Baldo museum en het Garda Museum. Hoogtepunt: de originele schetsen gemaakt door Goethe tijdens zijn bezoek aan Malcesine, in 1786.

Gardameer_musea-kasteel-van-Malcesine-kk.jpg

Kasteel

Het kasteel zelf is ook de moeite waard: het is mooi gelegen op een rotsachtige uitloper die uitsteekt in het meer. Je wandelt er binnen door de zogenaamde “seresina” poort. Het kasteel is gebouwd op drie niveau’s, verbonden door bruggen en ladders. Vanaf de derde binnenplaats kun je de 30 meter hoge donjon bewonderen. Vanaf de top van de donjon heb je toegang tot de “Specola”, een uitkijkpunt dat je zicht biedt op een groot deel van het meer.

Geschiedenis

Het indrukwekkende Scaliger kasteel boven de haven van Malcesine kent een rijke geschiedenis. Deze plek werd oorspronkelijk versterkt door de Lombarden, gevolgd door de Franken en het bisdom van Verona. Het huidige uiterlijk toont de Scaliger invloed uit de periode van de 13e en 14 eeuw, toen het in handen kwam van de familie Della Scala. Nu is uitgeroepen tot nationaal monument en is het mogelijk om zowel het kasteel als het Natuurhistorisch Museum (over zowel het meer als de Monte Baldo) te bezoeken.

Gardameer_musea-kasteel-van-Malcesine-k2.jpg

Schetsen van Goethe

Tal van vondsten en illustratieve tabellen van de inheemse soorten flora en fauna in het gebied maken je wegwijs in de bijzondere natuur van het Gardameer en de Monte Baldo. Een van de zalen, het voormalige buskruit magazijn dat werd gebouwd door de Oostenrijkers, is gewijd aan Goethe en toont een aantal schetsen die hij hier maakte; prachtige uitzichten op het meer en het kasteel.

Museo di Storia Naturale del Baldo e del Garda
Castello Scaligero di Malcesine
Via Castello 39, Malcesine