Museo delle Scienze (MuSe)

Het Museo delle Scienze (MuSe) in Trento is zeker ook een bezoek waard. Het natuurwetenschappelijk museum is gehuisvest in een spectaculair gebouw, ontworpen door de beroemde architect Renzo Piano. Het biedt je tal van bijzondere ervaringen: hoog op de top van een 3000 meter hoge berg en diep in het tropisch regenwoud.

Gardameer_trentino-muse.jpg

Het museum presenteert zich als museum van het derde millenium en er is dan ook veel aandacht besteed aan educatie. multimedia én interactie. Als bezoeker begin je bovenin het museum, als op de top van de berg, en vervolgens daal je af naar het regenwoud onderin. Onderweg kun je allerlei extreme activiteiten ervaren. Zo kun je beleven hoe het voelt om van een rots met een paraglider naar beneden te springen, als een extreme skiër van een steile berghelling naar beneden suizen en hoe het is om op 3000 meter hoogte te leven.

Dinosaurussen

Er is ook een tentoonstelling over het leven in de Dolomieten in de tijd van de dinosaurussen, met fossielen, rotstekeningen en prehistorische wapens die gevonden zijn in de omgeving. Versteende voetafdrukken van dinosaurussen en replica’s van 3 grote reptielen maken het museum ook voor kinderen bijzonder interessant. Opvallend is het 18 meter hoge atrium waar de bergdieren zó hangen zoals ze in de natuur ook voorkomen. Met de gems duidelijk hoger dan het everzwijn.

De expositie kijkt niet alleen meer naar de geschiedenis, er is ook oog voor de toekomst. Hoe gaan we met de natuur om? Wat kunnen we leren van de dieren- en plantenwereld? En wat kunnen we daarvan, zoals de structuur van de huid van de haai, gebruiken in nieuwe producten? Het museum is grotendeels milieuvriendelijk. Op een deel van de ‘berghelling’ van architect Renzo Piano zijn zonnecollectoren aangebracht. Het museum heeft een eigen windmolen en het water wordt driemaal gebruikt: om te drinken, dan om de toiletten door te spoelen en ten derde als vulling voor de grachten om MuSe.

Gardameer_trentino-museum.jpg

Het spectaculaire wetenschapsmuseum is in 2013 geopend. Architect Renzo Piano heeft het opvallende complex in een nieuw stadspark aan de rivier de Adige de vorm van de omringende bergen gegeven.

Museo delle Scienze 
Viale del Lavoro e della Scienza 3, Trento