Museo Archeologico G. Rambotti

Dit archeologisch museum vind je in Desenzano del Garda. Het G. Rambotti Archeologisch Museum toont je de bijzondere vondsten uit het gebied van Desenzano en Lonato, uit het paleolithicum, mesolithicum, neolithicum en de bronstijd. Er is aandacht voor kunstnijverheid en landbouw in de bronstijd en voor de paalwoningen van Lavagnone. Heel bijzonder is de ploeg uit de Bronstijd – de oudste ploeg ter wereld.

Het idee voor de oprichting van een archeologisch museum over het Gardameer in de prehistorie werd geboren rond 1980, toen bij de paalwoning van Lavagnone de ploegen uit de vroege Bronstijd werden opgegraven. Vooral de Lavagnone ploeg is heel bijzonder: deze dateert uit een vroege fase van de Polada cultuur (vroege Bronstijd, ca . 2000 voor Christus) en is daarmee de oudste ploeg in de wereld. Het museum is opgedragen aan Giovanni Rambotti, een van de actiefste archeologen van de omgeving.

Ploeg

De prehistorische ploeg is gemaakt van een enkel stuk hout. Onder normale omstandigheden was het allang verloren gegaan, maar de ploeg werd ontdekt in een veenlaag en die luchtdichte afsluiting zorgde ervoor dat de ploeg bewaard is gebleven. De bijzondere vondst werd gedaan in 1978. De ploeg zat vast tussen de palen van een paalwoning in Lavagnone. Het werd gerestaureerd in het laboratorium van het Römisch-Germanisches Zentralmuseum bij Mainz en is inmiddels weer terug in het museum.

Entree en openingstijden

Het museum is gratis voor alle bezoekers. Voor speciale tentoonstellingen wordt soms een toeslag gevraagd.

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag – woensdag : 9.00 – 13.00 uur
Donderdag – vrijdag : 15,00-19,00 uur
Zaterdag , zondag en feestdagen : 14,30-19,00

Museo Civico Archeologico Giovanni Rambotti
Chiostro di Santa Maria de Senioribus
Via T. Dal Molin 7c, Desenzano del Garda