Museo Alto Garda

Het museum van Alto Garda in Riva del Garda ontstaat aan het begin van de twintigste eeuw uit enkele collecties die oorspronkelijk werden verzameld in het Palazzo Pretorio. Het museum kreeg zijn huidige vorm pas in de jaren ’50 met de opening van enkele ruimten in de Rocca, dat zo verandert van een klein fort in een representatief museum voor de regio Alto Garda.¬†

Gardameer_musea-Museo-Alto-Garda-k2.jpg

Museum

In 1973 werd Rocca gekocht door de autonome provincie Trento die, zonder de oorspronkelijke indeling van het gebouw te veranderen, het hele fort renoveerde om er de groeiende collecties van het gemeentemuseum in onder te kunnen brengen.

Het museum bestaat uit drie onderdelen en ruimtes voor wisselende exposities. Een gedeelte is gewijd aan de archeologische vondsten in het gebied ten noorden van het Gardameer. Van het midden Paleolithicum (120.000-33.000 voor Christus) tot de vroege middeleeuwen. Je ziet er de eerste bewijzen van menselijke aanwezigheid in het gebied en de beroemde beelden uit de Kopertijd, die mensen uitbeelden die op jacht zijn.

Er zijn diverse zalen met kunst uit de 14e tot de 19e eeuw van kunstenaars uit de regio en kunstenaars gefascineerd door het Gardameer. Veel aandacht is er voor het werk van Pietro Ricchi en Joseph Craffonara. Verder besteed het museum aandacht aan de geschiedenis van Riva del Garda en omgeving (basso Sarca).

Gardameer_musea-Museo-Alto-Garda-g.jpg

Rocca

De Rocca zelf is ook een bijzonder pand, nog afgezien van de tentoonstellingen. Het werd voor het eerst genoemd in de twaalfde eeuw, maar in de veertiende eeuw kreeg het de typische structuur van de versterkte gebouwen rond het meer. In de negentiende eeuw werd het ingrijpend aangepast: de vierkante torens werden verlaagd, maar de ene hoofdtoren, de mastio, bleef staan.

Verdiepingen werden verbonden met een uniek systeem van trappen en een zuidvleugel werd aangebouwd aan de kant van het Gardameer als hoofdgevel. De oorlogsgebeurtenissen van de twintigste eeuw hebben geen invloed gehad op de huidige vorm – alleen de brede buitenmuur aan het kanaal werd geraakt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Sluit je bezoek aan het museum af met een klim naar de top van de belangrijkste verdedigingstoren van de burcht, met een schitterend uitzicht op Riva del Garda en het Gardameer.

Museo Alto Garda (MAG)
Piazza Cesare Battista 3A, Riva del Garda

Museo Alto Garda 1