Informatie over het Gardameer

Het Gardameer is met een omtrek van 158 kilometer het grootste meer van Italië. Het landschap heeft een schilderachtig karakter door het diepblauwe water, de bergen, de oleanders, magnolia’s, citroenbomen, olijfbomen en cipressen.

Gardameer_handig-algemeen-k.jpg

Trentino, Lombardije en Veneto

Het Gardameer strekt zich uit over drie regio’s. Het noordelijk deel rondom Riva del Garda ligt in Trentino en kenmerkt zich door ruige, steile oevers. Het waait hier altijd flink waardoor het zeer populair is bij windsurfers en zeilers. De streek bij Arco is geliefd bij bergwandelaars en rotsbeklimmers.

De westelijke oever ligt in Lombardije. Hier zie je langs de kustlijn regelmatig stenen pilaren met houten dwarsbalken staan, dat zijn oude citroenkwekerijen. Deze oever heeft dan ook als bijnaam ‘Rivièra dei Limone’, de Citroenriviera.

De oostelijke oever ligt in de provinie Veneto. Bij Malcesine is het nog bergachtig met de Monte Baldo met zijn hoge toppen, de Altissimo (2078 meter), de Pozzette (2218 meter) en de Telrafo (2200 meter). Rondom Bardolino wordt het heuvelachtiger en kom je in het gebied met de wijngaarden waar de lekkere witte en rode wijn gemaakt wordt.

Nog verder naar het zuiden waan je je soms in Toscane, dankzij de glooiende heuvels en de vele olijfboomgaarden en cipressen! Hier vind je ook de toeristische plaatsen als Peschiera del Garda, Desenzano del Garda en het op een schiereiland gelegen Sirmione.

Gardameer_handig-algemeen-g.jpg

Gletsjer

Miljoenen jaren geleden was er op de plaats van het huidige Gardameer een zee. Fossielen van schelpen die hier zijn gevonden vormen daarvoor het bewijs. Tijdens de ijstijd, werd het water volledig bedekt door een ijskap. De karakteristieke vorm van het Gardameer is het gevolg van het terugtrekken van deze gletsjer. Bovenaan lijkt het meer op een Scandinavische fjord, een smalle en lange trechter die wordt omgeven door steile bergen; onderaan is het meer net een mediterrane baai, met het schiereiland Sirmione dat in het meer uitsteekt.

De kloof bij Riva del Garda, in het noorden, werd door de gletsjer geërodeerd tot een dal. In het zuiden vormden de puinmassa’s van de gletsjer een stuwwal. Zo ontstonden de Colline Moreniche, de Morenische heuvels, die het smeltwater blokkeerden en die de watermassa die nu het Gardameer vormt, vasthielden. Aan de zijkanten van de grote gletsjer lagen bergen die nu nog altijd zichtbaar zijn: het imposante Monte Baldo-massief in het oosten en de pieken van de Giudicarie in het westen.

Het water van het Gardameer wordt aangevoerd door de rivier Sarca in het noorden, tussen Riva en Torbole, en door een aantal kleinere zijriviertjes. In het zuiden stroomt het water verder via de rivier de Mincio langs Peschiera del Garda naar Mantova, om uiteindelijk uit te monden in de Po.

Geografische gegevens:

  • Oppervlakte 370 km2
  • Omtrek 158,4 km.
  • Max. lengte 51,9 km.
  • Max. breedte 17,2 km.
  • Max. diepte 346 mtr.

Eilanden

Er liggen 7 kleine eilandjes in het meer: Isola di Garda, dat voor San Felice del Benaco ligt, Isola di San Biagio, ook wel Isola dei Conigli genoemd, bij de rots van Manerba recht tegen over San Felice del Benaco, het eilandje Trimelone bij Cassone, Isola del Sogno en Isola dell’Olivo in de buurt van Malcesine en de rotseilandjes Altare en Stella. Op een diepte van 13 meter bevindt zich bij Isola dell’Olivo (bij Malcesine) een grot, die verder doorloopt tot een diepte van 30 meter. Leuk voor duikers!