Sagra, een echt Italiaans dorpsfeest!

Wil je tijdens je vakantie bij het Gardameer een keer op een andere manier de Italiaanse sfeer meemaken, bezoek dan ook eens  de kleinere dorpjes tijdens de viering van een Sagra, een  echt Italiaans dorpsfeest. 

Naast trekpleisters als Bardolino, Lazise, Peschiera en Sirmione, is er ook in de kleinere dorpjes bij het Gardameer op bepaalde data (vooral in de zomermaanden) van alles te beleven. Met name tijdens een Festa of Sagra.

Gardameer_sagra-dei-osei-1b.jpg

Sagra

Ieder jaar kijkt men uit naar de Sagra van het dorp. Deze volksfeesten duren een aantal dagen. Overdag is er in de dorpjes weinig te beleven, maar vanaf 19.00 uur komen de Italianen naar het centrale plein en de horecagelegenheden om vervolgens aan lange rijen tafels en banken gezamenlijk de typische streekgerechten te eten. Bij het Gardameer kun je gerechten als carne salà con fagioli, risotto tastasal en polenta met gegrild vlees eten. De lokale landwijn ontbreekt natuurlijk niet.

Kinderen en live muziek

Tijdens de Sagra is er voor kinderen een kermis met botsauto’s en andere attracties. Enkele Sagre organiseren ook de Pesca di Beneficienza, waar je voor 1 euro een lootje kunt grabbelen en altijd met een prijs naar huis gaat. De prijs die je kunt winnen kan varieren van een fles olijfolie of een lekkere wijn tot een weekendje weg.

Iedere avond treedt er op het podium een lokale artiest op. Heel aandoenlijk is het om de nonne en nonni (oma’s en opa’s) uit het dorp te zien stijldansen op het ritme van de Italiaanse levensliederen, die live gezongen worden. Zij hebben de avond van hun leven. Vanaf een uur of half 10 ’s avonds beginnen de optredens en klinkt er luide muziek in het dorp. Eén avond wordt er aan de jeugd gedacht en draait er een DJ tot in de nachtelijke uurtjes. Het podium wordt omgetoverd tot een ware disco. Het feest wordt op de laatste dag in veel dorpen afgesloten met een spectaculair vuurwerk zo rond 23.00 uur.

Gardameer_vuurwerk-sagra-1.jpg

Enkele bekende Sagra bij het Gardameer:

(raadpleeg onze Agenda voor de juiste datums)

* Festa dell’Agola en Festa de l’ondes de Luj in Castelletto di Brenzone (rond 10 juli)
* Festa di S. Anna in Calmasino di Bardolino (eind juli)
* Sagra del Carmine in Negrar (juli)
* Festa dell’Ospite e dello Sport in Pacengo (juli)
* Sagra di Salionze in Valeggio sul Mincio (juli)
* Festa Sant’ Anna in Malcesine (eind juli)
* Antica Sagra di San Cristina in Caprino Veronese (juli)
* Sagra di s. Gaetano in Pastrengo (eind juli/begin augustus)
* Festa di Biaza (Brenzone, 1 augustus)
* Assenza in Festa in Assenza di Brenzone (begin augustus)
* Sagra di San Bernardo in Manerba del Garda (3e weekend augustus)
* Porto in Festa in Porto di Brenzone (eind augustus)
* Sagra degli Osei in Cisano bij Bardolino (begin september)
* Sagra del Tartufo in Tignale