Palio delle Bisse en Palio della Mura

In de maanden juni, juli en augustus vindt in diverse stadjes rond het Gardameer de Palio della Bisse plaats, een traditionele roeiwedstrijd op het Gardameer, waarbij de roeiers staand op hun boot roeien. Peschiera del Garda heeft eind augustus een eigen traditionele roeiwedstrijd, de Palio delle Mura. 

Gardameer_feesten--Palio-della-Mura-g.jpg

De geschiedenis van de Palio delle Bisse gaat terug tot de tijd dat het Gardameer tot de Venetiaanse Republiek hoorde (1405-1796). De eerste Palio vond plaats in 1548 in Salo. De roeiers strijden om de trofee ‘Bandiera del Lago’ (de vlag van het meer..). De roeiers staan rechtop in de platbodems en de zig-zag beweging die de boten maken doet denken aan de beweging van een slang (een bisse is een adder).

In 2019 startten de races op 15 juni in Sirmione en de finale was op 10 augustus in Salò. Zodra de datums voor 2020 bekend zijn zullen we die hier vermelden.

Palio delle Bisse en Palio della Mura 1

Palio delle Mura

In Peschiera del Garda vindt eind augustus ieder jaar de Palio delle Mura plaat. De race in Peschiera gaat rond de stadsmuren uit de 16e eeuw. Er doen 20 boten mee, elk met 2 roeiers staande in de boot. Op zaterdag zijn de wedstrijden voor jongeren tot 18 jaar vanaf 19.00 uur. Om 21.00 uur vind er een parade van regionale beauty’s plaats in het Canale di Mezzo om de Miss Palio delle Mura te kiezen.

Zondag begint er om 17.00 uur een parade van de deelnemers en hun boten door het historisch centrum van Peschiera del Garda. Om 19.00 uur start de wedstrijd voor vrouwen en om 20.00 uur voor de mannen, gevolg door de prijsuitreiking. Om 23.00 uur wordt het festijn afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow boven het Gardameer.

Palio delle Bisse en Palio della Mura 2