Kastanjefestivals bij het Gardameer

Bij het Gardameer is de kastanje een echte lekkernij. De herfst is bij het Gardameer de tijd van de oogst van de kastanjes en de kastanjefestivals die in veel plaatsen worden gevierd.  

De eetbare kastanje stond eeuwenlang bekend als ‘het brood van de gewone man’en ‘aardappelen voor de armen’. Vanwege hun hoge gehalte aan zetmeel werden ze gemalen tot meel en gebruikt om er pasta, puree, brood of cake van te maken.

Tegenwoordig zijn de kastanjes bij het Gardameer een seizoensgebonden delicatesse met een ‘cultstatus’. Ze worden behandeld als groenten, gekookt, gepureerd, geglazuurd, geroosterd of gedroogd, en ze worden gebruikt als voorgerecht, bijgerecht of dessertvulling. Al deze gerechten zijn niet alleen heerlijk van smaak, ze zijn ook nog gezond!

Gardameer_feesten-kastagne-k.jpg

Kastanjes aan het Gardameer

Rondom het Gardameer wordt de kastanje al eeuwenlang beschouwd als betrouwbaar en gezond voedsel en de vrucht is nog altijd een integraal onderdeel van de regionale keuken. Kastanjes groeien het best in gebieden met een wijnbouwklimaat, dat is waarom de omstandigheden bij het Gardameer optimaal zijn. De kastanjebomen groeien bij het meer op hoogten van 100 tot 1000 meter en ze kunnen 400 tot 500 jaar oud worden.

Het oogstseizoen is tussen september en december. Dan begint, ook bij het Gardameer, de tijd van het ijverig verzamelen van kastanjes, de geur van houtvuren en geroosterde kastanjes. Op de menukaarten van de restaurants en trattoria’s vind je in deze tijd diverse kastanjegerechten, van eenvoudig en traditioneel tot gedurfd en exquise.

Gardameer_feesten-kastagne-g.jpg

Kastanjefestivals

Dit is ook de tijd van de kastanjefestivals die in oktober en november in veel plaatsen rond het Gardameer worden gevierd. Een van de bekendste is het Festa delle Castagne e del Marrone, het kastanjefestival in San Zeno di Montagna, dat in de weekeinden in eind oktober en begin november plaatsvindt. Hier kun je genieten van de geur en smaak van geroosterde kastanjes en andere kastanjegerechten. De wijn van de nieuwe oogst kun je er ook altijd proeven!

Kastanjefestivals bij het Gardameer 1