500 en Mille Miglia, beroemde rally voor oldtimers

In het voorjaar vinden in noord-Italië twee grote en beroemde autorally’s plaats, de 500 Miglia en 1000 Miglia. Beide rally’s met oldtimers komen meestal ook langs het Gardameer.

Gardameer_500-miglia-1a.jpg

500 Miglia

De 500 Miglia is een rally en toertocht met ‘oldtimers’ (auto’s van voor 1975) over 500 mijl (800 km) door de provincies Lombardije, Piemonte, Trentino en Veneto. In 2024 vindt de 26e editie van de rally plaats op 25, 26, 27 en 28 april. De start van is op vrijdag 28 april in Brescia en voert over een prachtige route langs etappeplaatsen als Mantova, Bologna en Ravenna naar de finish in Brescia. Zondag 28 april rijdt de rally langs de oostoever van het Gardameer en komt dan door plaatsen als Lazise en Riva del Garda. Deelnemers genieten onderweg van prachtige landschappen, heerlijk eten en lekkere wijn…
Meer informatie over de toertocht op de website van 500 Miglia.

Gardameer_feesten-Mille-Miglia-k.jpg

1000 Miglia

De rally Mille Miglia, de beroemde autorally voor oldtimers en sportwagens. wordt dit jaar voor de 42e gehouden en vindt plaats van dinsdag 11 tot en met zaterdag 15 juni 2024. Op 11 juni om 12.45 uur is in Brescia de start. De rally rijdt langs de mooiste Italiaanse steden en streken. De deelnemers passeren op de laatste dag van de rally ook het Gardameer.  

De rally gaat in vier dagen van Brescia via Bergamo en Novara naar Turijn, via Alba en Genua naar Viareggio, via Lucca en Livorno naar Rome, via Orvieto, Prato en Siena naar Bologna en tenslotte via Ferrara, Mantova en het Gardameer (Sirmione, Salo) weer terug naar Brescia over een prachtige route van 1000 mijl (1600 kilometer). De race voert door zes Italiaanse regio’s: Lombardije, Veneto, Emilia Romagna, Umbrië, Lazio en Toscane, en komt langs een groot aantal bijzonder fraaie steden zoals Mantova, Ferrara, Gubbio, Rome, Siena, Viareggio, Genua en Bologna.

Oldtimers

De stratenrace is in feite een rijdend automuseum. De race werd voor het eerst georganiseerd in 1927 en in 1957 werd hij afgeschaft vanwege het grote aantal ongelukken tijdens de tocht. Sinds 1982 is de Mille Miglia weer in ere hersteld, waarbij uitsluitende auto’s mogen deelnemen die ook de oude Mille Miglia reden, dus die gemaakt zijn tussen 1927 en 1957. Alle bekende merken doen mee en er zijn ook elk jaar veel bekende deelnemers uit de sport en de showbizz. Er mogen 375 auto’s meedoen aan de rally en er zijn ieder jaar duizenden aanmeldingen uit de hele wereld.

Selectie

De selectie is daarom streng. Er worden alleen modellen van auto’s toegelaten die eerder hebben deelgenomen aan de historische rally. Of auto’s van merken die een grote reputatie hebben op het gebied van auto- en rallysport. Deelname is niet goedkoop, per auto betaal je 7300 euro… Dat is dan wel inclusief alle overnachtingen en de (overvloedige!) maaltijden onderweg.

Meer informatie over de rally en het parcours op de website van 1000 Miglia.

Gardameer_mille-miglia-brescia-1.jpg