De beste cafés bij het Gardameer

De beste koffiebonen komen uit verre landen als Kenya, Ethiopië, Colombia en Brazilië. Maar de Italianen weten hoe ze er de beste koffie van kunnen zetten. Combineer je cappuccino met uitzicht op het Gardameer en je waant je als een god in Frankrijk. Of liever: als een god in Italië. Slechte en slappe koffie wordt hier zelden geschonken. Maar in sommige cafés wordt zowel het bereiden als het nuttigen van een kopje koffie verheven tot een ware kunst.

Zon, een glinsterend wateroppervlak en de geur van verse koffie. Meer heeft een mens niet nodig om in hogere sferen te komen. Maar als het uitzicht je toch iets te statisch begint te worden, kun je in vrijwel elk café rekenen op gratis wifi. Kom je er ook eens aan toe om het thuisfront te informeren over je plannen en belevenissen. Of je kunt vast kaartjes reserveren voor dat idyllische kasteeltje een paar dorpen verderop.

Wees je er wel van bewust dat gratis wifi meestal erg onveilig is. Iedereen kan meekijken met jouw online activiteiten. De kans dat je per ongeluk malware of een virus downloadt, is levensgroot. En in een onbewaakt ogenblik zou je zelfs onbedoeld verbinding kunnen maken met een vals netwerk. Daarom is het sterk aan te raden een VPN in te schakelen voordat je met een openbaar netwerk verbindt. Daarmee worden verzonden en ontvangen gegevens versleuteld. En je eigen IP-adres wordt verborgen. Je IP-adres kun je zelf opzoeken door te googelen op ‘mijn ip’.

Beste cafés

Italianen ontbijten het liefst buitenshuis. Ze stappen een café binnen en bestellen een espresso met een zoet broodje ernaast. De espresso wordt nog aan de bar in een keer achterover geslagen. Voor een cappuccino of een latte macchiato nemen ze meer tijd. Maar waag het niet om deze dranken na vier uur ’s middags nog te bestellen. Dan verraad je meteen dat je een toerist bent. Wil je je gedragen zoals de Romeinen in Rome doen? Treed dan in de Italiaanse voetsporen en laat je leiden naar de beste cafés in de omgeving:

Gelateria Pinguino Giallo

Het is misschien niet de goedkoopste plek voor een kop koffie. Maar de locatie in Gardone Riviera is ongeëvenaard. Zittend onder een grote olijfboom heb je hier een fantastisch uitzicht op het Gardameer. En de koffie en desserts die ze hier serveren, zijn ook absoluut om over naar huis te schrijven.

Kento

Zowel lokale bewoners als toeristen vinden dagelijks hun weg naar dit gezellige cafeetje in de hoofdstraat van Sirmione. Je kunt er ’s ochtends terecht voor koffie en een versgebakken croissant. Maar ook tijdens de lunch serveren ze hier de lekkerste gerechten. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je hier ook prima ijs eten. En dat alles voor een vriendelijke prijs.

Torta della Nonna

Lekkere koffie hebben ze hier zeker. Maar vooral zoetekauwen zullen grote moeite hebben om aan deze zaak in Peschiera del Garda voorbij te lopen. Kies je gebakje uit aan de bar en neem plaats. Er komt iemand naar je tafeltje toe om te vragen wat je wil drinken. Ze werken hier veel met vaste menu’s, waardoor je voor een voordelige prijs een volledige maaltijd kunt krijgen.

Tostato

In dit café heb je weliswaar geen uitzicht op het Gardameer. Maar wel op de lekkernijen die uitgestald staan in de vitrine. Dit nieuwe café in Brescia is minimalistisch, maar toch gezellig ingericht. Er is een gedeelte waar je kunt zitten en eten. En een gedeelte waar je in comfortabele armleunstoelen kunt wachten op de koffie die vers voor jou bereid wordt. Meenemen kan ook.