Aperol Spritz en andere drankjes

Een van de meest populaire zomerse drankjes aan het Gardameer is de Aperol Spritz: een cocktail van Aperol, prosecco en spuitwater, meestal geserveerd in een glas met ijsblokjes en een rietje. Soms wordt de cocktail gegarneerd met een schijfje sinaasappel en geserveerd met groene olijven. Naast de Aperol Spritz zijn ook de vele goede wijnen van het Gardameer een geliefd drankje in deze streek. 

Gardameer_aperol-spritz-2a.jpg

Er is een klein ritueel dat plaatsvindt vóór etenstijd, als vrienden elkaar ontmoeten in de bars en clubs van het Gardameer: dan wordt er steevast Spritz gedronken als aperitief. Meer en meer toeristen hebben deze typisch Italiaanse gewoonte overgenomen.

Aperol Spritz

De Spritz is een zeer populair aperitief in het noorden van Italië, waar het al meer dan een eeuw wordt geserveerd. Hoewel er talloze variaties zijn, bestaat het traditionele recept uit 5 delen Prosecco, 3 delen Aperol en 2 delen sprankelend mineraalwater, geroerd en gegoten in een hoog glas met ijs en gegarneerd met een schijfje sinaasappel.

Deze eenvoudige cocktail is perfect als ‘pre diner drink’, vergezeld door een paar traditionele snacks. Do as the locals do en ga voor je diner even langs bij een bar in een van de stadjes aan het Gardameer voor een Spritz terwijl je debatteert waar je die avond gaat dineren. 

Gardameer_uitgaan-Aperol-Spritz-k2.jpg

Wijnen

Maar er valt hier meer te beleven: Italianen zijn niet voor niets trots op hun bekroonde wijnen. De wijn in de omgeving van het Gardameer wordt gemaakt in verschillende wijngaarden verspreid over het gebied, maar vooral de oostelijke oever staat bekend om de vele wijnen. Proef de talrijke wijnsoorten uit de streek als aperitief of bij je diner en vergeet zeker niet langs de oostelijke oever naar huis te rijden – en wat ruimte over te laten in de koffer – want je kunt direct bij de boer voor heel mooie prijsjes lekkere wijn inslaan.