Santuario Madonna della Corona

Santuario Madonna della Corona is een bedevaartskerk op een prachtige plek hoog tegen de rotsen aan de oostkant van de Monte Baldo. Het heiligdom ligt op een hoogte van 774 meter boven de zeespiegel ingesloten tussen de rotsen, met rotsen boven en onder de kerk. Je hebt vanaf hier een schitterend uitzicht op de Vallei van Adige. 

Geschiedenis kerk

De kerk lijkt te zijn uitgehouwen uit de bergwand en de rotsen zijn ook daadwerkelijk gebruikt als muur van de kerk. De geschiedenis van het heiligdom gaat terug tot het jaar 1000, toen volgens documenten uit die tijd kluizenaars in deze omgeving leefden. Met de bouw van het huidige gebouw is in de 16e en 17e eeuw begonnen.

In de eeuwen daarna is de kerk nog diverse keren uitgebreid en vernieuwd. Voor het laatst in de periode 1975 tot 1978. In 1982 kreeg het bedevaartsoord de eretitel Basilica Minore van de toenmalige paus Johannes Paulus II. In 1988 bracht de paus een bezoek aan de kerk.

De rechtermuur aan de binnenzijde van de kerk is versierd met het beroemde veertiende-eeuwse fresco van Maria en er hangen meer dan honderdzestig ex-voto’s, voorwerpen die aan de heilige Maria werden geschonken  als dankbetuiging.

Hoe kom je er?

Vroeger was de kerk alleen te voet bereikbaar, via een 2,5 kilometer lange pelgrimsroute. Tegenwoordig kun je met de auto naar Spiazzi (18 km. van Garda) en van daaruit via een trap in 15 minuten naar de kerk. Vanaf de parkeerplaats rijdt ook een shuttlebus, die regelmatig naar beneden (en weer naar boven) gaat.

Wie toch liever te voet gaat kan vanuit Brentino Belluno via de Strada Santuario, die midden in het dorp begint met een steile trap met maar liefst 1740 treden, de berg beklimmen. Je volgt dan het Antico Sentiero del Pellegrino, het ‘oude pelgrimspad’. In ongeveer 1 uur ben je dan boven.

De kerk is het hele jaar geopend. Van november tot en met maart van 8.00 tot 18.00 uur en van april tot en met oktober van 7.00 tot 19.30 uur.

Santuario della Madonna della Corona
Localita Santuario 1, Spiazzi

Gardameer_monumenten-Santuario-Madonna-della-Coronak.jpg
Gardameer_madonna-corona-2.jpg