Eremo di Monte San Giorgio

Op de flanken van de Monte San Giorgio bij Bardolino ligt een bijzondere plek. Op een hoogte van 310 meter vind je het verblijf van de Benedictijnen van Camaldoli, met een prachtig  uitzicht op de oostkust van het Gardameer.

Via een onverharde, steile weg vanaf het noorden van Bardolino loop, fiets (mountainbike) of rij je naar het Eremo San Giorgio, ook wel Eremo dei Camaldolesi genoemd, toe. De met bordjes La Rocca aangegeven route voert eerst langs de begraafplaats aan de voet van het klooster. Via een breed pad kom je vervolgens uit bij het klooster van de Benedictijnen.

Gardameer_eremo_camaldonesi-gardameer.jpg

Klooster

Het klooster werd in 1663 gesticht door monniken van de kloosterorde van Camaldoli, die afkomstig waren uit het Eremo di Monte Rua, in de buurt van Padova. Het complex werd pas voltooid met de bouw van de kerk, in 1704. Op de top van de heuvel werd een kruis geplaatst. Napoleon liet het klooster sluiten in 1810, waarna het een tijd dienst deed als boerderij, tot er in 1885 monniken terugkeerden.

Voorbij de toegangspoort staat de Chiesa di San Giorgio. De zogenaamde clausuurruimte, het afgescheiden gebied waarbinnen de monniken leven, bestaat uit acht cellen met elk een moestuintje. In het klooster worden de door de monniken gemaakte producten verkocht, waaronder extra vergine olijfolie, jam, honing, thee, likeur, etherische oliën en biologische verzorgingsproducten. Je bent tijdens openingstijden welkom op het domein van de Benedictijnen van Camaldoli, wel met het verzoek om deze plek in alle rust en in stilte te bezoeken. De kloosterpoort is geopend op werkdagen van 10.30-12.00 uur en van 15.30-17.30 uur.

Gardameer_rocca-di-garda-gardameer.jpg

Kasteelruïne

Als je terug loopt of rijdt naar een kleine kruising met een informatiepaneel, kun je de weg vervolgen naar de Rocca Vecchia, de kasteelruïne van Garda. De route gaat steil omhoog en omlaag door een mooi loofbos, langs gerestaureerde grotten die in de oorlog als schuilplaats dienden. Uiteindelijk arriveer je bij de ruïne op het uiterste puntje van de rots. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht op Garda en Bardolino en op het Gardameer. Ook vind je hier enkele nog niet afgeronde opgravingen. Om terug te keren volg je het pad naar links, dat je via veel bochten weer terug brengt bij het beginpunt.

Eremo San Giorgio