Castello di Arco

Als je Arco nadert zie je al direct, bovenop een rots, de resten van het kasteel van Arco hoog boven het stadje uittorenen. De overblijfselen van Castello di Arco staan op de Rocca di Arco, een 273 meter hoge en steile rotswand, waar het stadje tegenaan geplooid ligt. 

Vanuit het historisch centrum van Arco kun je de overblijfselen van het kasteel via een mooie wandeling van een half uur bereiken. Drie steile, goed begaanbare paden leiden naar de ruïne.

Gardameer_castello-arco-5a.jpg

Geschiedenis

De geschiedenis van het kasteel gaat ver terug. In de jaren 1000 stond hier al een kasteel, waar vanaf de 12e eeuw de graven van Arco hun intrek namen. Op een acquarel van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer uit 1495 zijn zowel de burcht als de stad te zien.

Het kasteel heeft veel aanvallen te verduren gehad, van legers uit Verona, Venetië, Milaan en Tirol. In 1703 werd het kasteel zwaar onder vuur genomen door Spaans-Franse troepen en daarbij zwaar beschadigd. Daarna raakte het onbewoonde kasteel in verval. De gemeente Arco is in de vorige eeuw begonnen met restauratie van de overblijfselen van het kasteel, mede uit toeristische overwegingen.

Gardameer_castello-arco-1a.jpg

Wandeling

De ongeveer 30 minuten durende wandeling vanaf het historisch centrum van Arco omhoog naar de Rocca wordt goed met borden aangegeven. De wandeling voert door een olijfgaard en onderweg heb je prachtige uitzichten op Arco en de bergachtige omgeving. Het pad omhoog naar de kasteelruïne is verhard en goed begaanbaar, maar boven is het wel handig als je goed ter been bent, want de beklimming van de hoge kasteeltoren wordt beloond met een fantastisch uitzicht.

Gardameer_castello-arco-3b.jpg

De hoogste toren is de twintig meter hoge Torre Grande. Op de top staat de Torre Reghra met de klok, de renga, die de inwoners van het kasteel en Arco alarmeerde bij nadering van de vijand. In de vertrekken die nog behouden zijn kun je nog enkele mooie fresco’s uit vermoedelijk de 14e eeuw zien. Bij het kasteel ligt het parkje Prato del Lizza met fraaie cipressen, waar je bij helder weer ook geniet van een prachtig uitzicht. Ook vanuit het plaatsje Laghel di Sotto, ten noorden van Arco, kun je de rots beklimmen, maar die weg is erg steil en voor geoefende bergwandelaars.

Openingstijden
Oktober-maart: 10.00-16.00 uur
April-september: 10.0-19.00 uur

Castelli di Arco
Via Castello 10, Arco