Hoe financier ik een vakantiewoning aan het Gardameer?

Is een vakantiewoning kopen aan het Gardameer jouw grote droom? Slechts een klein gedeelte van de recreatiewoningen wordt direct volledig zelf gefinancierd door de eigenaar. De meeste mensen kiezen voor een lening of een hypotheek. Welke mogelijkheden zijn er allemaal om een recreatiewoning in Italiƫ te financieren? Wij zetten een aantal opties op een rijtje. Welke optie de beste keuze is, hangt helemaal af van jouw eigen situatie, budget en wensen.

Hoe financier ik een vakantiewoning aan het Gardameer? 1

Gebruik je eigen spaargeld

Als je beschikt over voldoende spaargeld, dan is beleggen in een vakantiehuis een goede investering. Anno 2018 levert geld op de bank vanwege het lage rentepercentage (bijna) niets op. Daarnaast heb je geen schuld en heb je ook niet te maken met het aflossen van rente, wat je bij een lening of een hypotheek wel zult hebben. En heb je een spaarbedrag dat hoger is dan 30.000,- euro, of met je partner een bedrag van 60.000,- of hoger? Dan betaal je daar vermogensbelasting over; breng je dat bedrag door een dergelijke investering naar beneden? Dan bespaar je zo wat.

Sluit een tweede hypotheek af

Als je niet over voldoende financiƫle middelen beschikt, dan kun je voor jouw vakantiehuis een tweede hypotheek afsluiten. Heb je overwaarde op jouw huidige koophuis? Dan kun je dit gebruiken als financiering voor jouw tweede woning. Bij de meeste banken kun je voor de tweede hypotheek maximaal 75% van het totaalbedrag lenen. Je zult de overige 25% dus op een andere manier moeten financieren. Daarnaast moet je rekening houden met de hypotheekrenteaftrek. Je mag de rente voor een tweede koophuis of recreatiewoning namelijk niet van de belasting aftrekken.

Hoe financier ik een vakantiewoning aan het Gardameer? 2

Kies voor een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je het geleende bedrag meteen in zijn volledigheid op jouw bankrekening gestort krijgt. Je betaalt elke maand een bedrag terug tegen een vaste rente. Het rentepercentage en de looptijd van de lening zijn vooraf vastgesteld. Heb je tijdens de looptijd een mogelijkheid om extra af te lossen? Dan kan dit, maar soms betaal je daar een boete voor. Houd er rekening mee dat de rente bij een persoonlijke lening vaak hoger ligt dan bij een hypotheek. De vakantiewoning geldt namelijk niet als onderpand.

Doorlopend krediet

De meeste banken zullen niet akkoord gaan met deze leenvorm, maar de mogelijkheid bestaat: een vakantiehuis financieren met een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet betekent flexibel geld lenen. Je spreekt een kredietlimiet af en tot dat bedrag kun je geld opnemen. Je mag afgeloste bedragen opnieuw opnemen en er is geen vaste looptijd. Een belangrijk nadeel is de rente. Deze is variabel en kan dus soms ook hoger uitvallen. Al kan deze rente ook in je voordeel werken als deze op een moment heel laag is.

Leningen bekijken

Wil jij weten welke lening het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie en wensen? Via verschillende vergelijkingssites kun je diverse leningen met elkaar vergelijken. Op basis van jouw gegevens wordt er gekeken tot welk bedrag je kunt lenen en welke aanbieder daar het beste bij past. Ook wordt er uitgebreid informatie gegeven over de leningen en leenvormen.

Woning verhuren

Meestal ben je maar een paar weken per jaar in jouw vakantiehuis. Wil je wat extra geld verdienen? Dan kun kijken of je de woning kunt verhuren. Verdiep je dan wel goed in de regelgeving. Je mag niet alle woningen zomaar verhuren. Over het vermogen betaal je belasting. Verhuur je de vakantiewoning, dan kun je de lening misschien sneller aflossen en kun je nog verdienen aan de woning ook. Er zijn genoeg mensen die bij het Gardameer een vakantiewoning huren!