Agenda Juli

In juli en augustus kan je regelmatig genieten van een spectaculaire vuurwerkshow in de avonduren. Voorstellingen in het prachtige openluchttheater van Il Vittoriale in Gardone Riviera en in de Arena van Verona. Er zijn avondmarkten in verschillende plaatsen en uitdagende sportevenementen. In onze Agenda vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen bij het Gardameer. 

Markt

Elke dag van de week kun je bij het Gardameer een van de vele gezellige markten bezoeken. Er is er altijd wel een te vinden in de buurt van je vakantieplaats! In sommige stadjes vind ook 1 of 2 maal per maand een antiekmarkt of rommelmarkt plaats.

Bekijk het overzicht van weekmarkten, antiek- en rommelmarkten bij het Gardameer!

markt-gardameer

Vuurwerkshows

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september vinden in de stadjes rond het Gardameer regelmatig spectaculaire vuurwerkshows plaats of feesten die worden afgesloten met een vuurwerk boven het Gardameer. Ergens tussen 22.00 en 23.00 uur worden meestal de eerste pijlen afgeschoten om na een fraaie show te eindigen met een spectaculaire finale. De vuurwerkshow is meestal op de boulevard langs het Gardameer, zodat je de lichtjes mooi weerspiegeld ziet in het meer.

Bekijk het overzicht van vuurwerkshows bij het Gardameer deze zomer!

vuurwerkshow-gardameer

Evenementen & Festivals

Opera in de Arena van Verona
Vanaf half juni tot begin september is er bijna dagelijks een opvoering van een opera in de prachtige Arena van Verona. Een geweldig spektakel! Beroemde opera’s met gigantische decors en massa-scenes, samen met 25.000 toeschouwers op de tribunes van de prachtige Arena van Verona zorgen voor een ongekende belevenis. In 2024 wordt het Opera Festival in Verona voor de 101e keer gehouden worden en er staan weer een aantal beroemde opera’s op het programma. Zoals Turandot, Aida, Carmen, De Barbier van Sevilla, La Bohème en Tosca.

In juli staan de volgende opera’s op het programma: Aida (7, 11, 18, 21 en 26 juli), Carmen (5, 13, 20 en 25 juli) en De Barbier van Sevilla (6 en 12 juli) en La Bohème (19 en 27 juli). 
Lees voor meer informatie en het programma dit artikel.

Uitverkoop
In de maanden juli en augustus is het tijd voor de grote zomeruitverkoop (saldi) in Italië, ook in de winkels in Milaan en bij het Gardameer.

Notte Bianca
Gezellige avonden met muziek en de winkels open in Desenzano del Garda, elke woensdagavond in juli en augustus.

Brenzone in Musica
Muziekavonden in Brenzone op zaterdag 1 en 15 juli, 5 en 26 augustus en 2 september 2023. Aanvang 21.00 uur.

Cinema in Castello
Lekker film kijken in de openluchtbioscoop in het Teatro al Castello in Desenzano del Garda. Van 22 juni tot en met 26 augustus. Aanvang 21.15 uur. Entree 5 euro.

Palio delle Bisse
In de maanden juni en juli vindt in diverse stadjes rond het Gardameer de Palio della Bisse plaats, een traditionele roeiwedstrijd op het Gardameer, waarbij de roeiers staand op hun boot roeien. In juli zijn de wedstrijden op zaterdag 1 juli in Cisano di Bardolino, zaterdag 8 juli in Gargnano, zaterdag 15 juli in Torri del Benaco en de finale is op zaterdag 22 juli in Garda.

La Fiera di Valeggio
Grote markt in het historisch centrum van Valeggio sul Mincio, op 8, 9 en 10 juli 2023. Markt met artistieke ambachten en typische producten die, samen met de open winkels, het publiek een mooie gelegenheid zullen bieden om ’s avonds te winkelen. Gezellige kraampjes waar je de specialiteiten van de gastronomie van Val Gardena kunt proeven. Live muziek, dans en straatartiesten zijn ook aanwezig.

Garda Lake Music Festival
Internationaal muziekfestival in verschillende plaatsen rond het Gardameer (Sirmione, Desenzano del Garda en Padenghe). Demonstraties, workshops en masterclasses van internationaal bekende musici. De 11e editie vindt in 2023 plaats van 1 tot en met 23 juli, met 12 concerten en 19 masterclasses.

Riva in Musica en MusicaRivaFestival
Muziekavonden op de pleinen in het centrum van Riva del Garda. In 2023 op 29 juni, 6 en 13 juli. Van 27 tot en met 30 juli vindt het jaarlijkse MusicaRivaFestival plaats met concerten door jonge musici.

Festival del Vittoriale
In het prachtige openluchttheater van Il Vittoriale in Gardone Riviera aan het Gardameer vindt in de maand juli het Festival del Vittoriale (Tener-a-Mente) plaats. In 2023 van 1 tot en met 26 juli. Dit jaar met optredens van Mannarino (1 juli), James Bay (3 juli), Fiorella Mannoia en Danilo Rea (9 juli), Dean Lewis (12 juli), Damien Rice (15 juli), Hozier (16 juli), Kaleo (17 juli), Tom Odell (19 juli), Herbie Hancock (21 juli), Fabio Concato (22 juli), Jacob Collier (23 juli), Stewart Copeland (24 juli) en Nick Mason (26 juli). Aanvang 21.15 uur.

Vittoriale degli Italiani-amfitheater

Festa dell’Agola
Traditioneel dorpsfeest in Castelletto di Brenzone. In het weekend van 7 tot 10 juli. Met muziek en stands met regionale specialiteiten en lekkernijen, met name vis.

LedroMan Triathlon
Ledroman 2023, een triatlon bij en in het Ledromeer op 9 juli. 750 Meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

MAXXIS Bike Transalp
Etappewedstrijd voor mountainbikers van 9 tot en met 15 juli 2023. Zeven etappes brengen de rijders over een afstand van 500 kilometer en met 17.500 hoogtemeters van de start in Nauders in Tirol, naar de finish in Riva del Garda.

Palo della Cuccagna
De zesde editie van de Palo della Cuccagna e del cadenon vindt plaats op zaterdag 22 juli om 21.00 uur in de haven van Lazise. Aan het einde van een twaalf meter lange paal, horizontaal op het Gardameer geplaatst en besprenkeld met vet, wordt een rode vlag geplaatst die de deelnemende atleten moeten afscheuren voordat ze van de paal vallen.

Vintage- en antiekmarkt Brenzone
Vintage- en antiekmarkt in het centrum van Magugnano bij Brenzone, op vrijdag 14 en 28 juli. Van 18.00 tot 23.00 uur.

XStrada Riva del Garda
Zomerfeest X Strada in Riva del Garda op 15 juli en 15 augustus 2022. Music, food and fun on the street. Op de Viale Rovereto en de boulevard langs het Gardameer, van 19.00 – 24.00 uur

Sardellata chiar di luna
Traditioneel dorpsfeest rond de sardines uit het Gardameer in het weekend van 22 tot en met 24 juli 2023 in Garda.

Fiera Santa Maria Maddalena
Traditioneel dorpsfeest in het centrum van Torbole-Nago op 22 juli 2023. Met een markt, muziek, dans en lekker eten.

Festa di Sant’Anna
Traditioneel dorpsfeest in Calmasino bij Bardolino, van 26 tot en met 30 juli 2023. Met muziek en stands met regionale specialiteiten en lekkernijen.

Wijnfestival Rewine
Op 27 en 28 juli 2023 vindt bij de haven van Lazise het wijnfestival Rewine plaats. Met wijnproeverijen van meer dan 100 wijnen uit de omgeving en van lokale specialiteiten. Een ticket kost 15 euro.

Antiek- en vintagemarkt Valeggio
Elke vierde zondag van de maand wordt in Valeggio sul Mincio de “Mercato dell’Antiquariato e Modernariato” gehouden op Piazza Carlo Alberto. Een antiek- en vintagemarkt met kleding, schoenen, sieraden, zonnebrillen, handtassen, hoeden en sieraden, uit de 50’er en 70’er jaren van de vorige eeuw. Van 8.30 tot 17.00 uur.

Malcesine Sotto le Stelle
Gezellig winkelen tot in de late avonduren in de door lantaarns en toortsen verlichte straatjes in het centrum van Malcesine op zaterdag 29 juli 2023. Met muziek en (straat)theater, van 21.00 tot 24.00 uur.