Klimmen en klettersteig bij het Gardameer

Voor liefhebbers van klettersteig of via ferrata bieden de bergen en rotsen ten noorden van het Gardameer een aantal goede mogelijkheden. In de omgeving van Riva del Garda, Arco, Dro en Drena liggen enkele mooie uitdagingen.

Gardameer_via-ferrata-2.jpg

Via Ferrata

Bij via ferrata (of klettersteig) klim je via staalkabels die bevestigd zijn aan rotsen omhoog. De oorsprong van via ferrata (ijzeren weg) ligt in de achttiende eeuw in de Dolomieten. In die tijd werden staalkabels aan rotsen vastgemaakt zodat militairen de bergketens makkelijker konden bedwingen.

Tientallen jaren later werd via ferrata ook populair bij bergsporters en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de Italiaanse bergen. Niet alleen de ervaren bergbeklimmer kan genieten van deze sport, ook onervaren klimmers kunnen de top bereiken.

De routes voor deze klimsport variëren bij het Gardameer van redelijk gemakkelijk, geschikt voor ervaren bergwandelaars, tot zeer moeilijk. Op de Monte Baldo is ook een (moeilijke) route. Bij veel organisaties kun je onder begeleiding van een gids tochten maken.

Gardameer_via-ferrata-1.jpg

Enkele mooie Via Ferrata of Klettersteig-routes bij het Gardameer

In het noorden van Gardameer zijn meer dan 10 van deze Klettersteigen, waarvan de langste de Via Ferrata Ernesto Che Guevara op de Monte Casale is. De routes variëren van ‘licht’ tot ‘zwaar’ en beginnende tot ervaren bergbeklimmers kunnen hier dus terecht.

  • Via Ferrata Signora delle Acque is pas sinds augustus 2019 (weer) geopend. De tocht start bij het dorpje Ballino bij Lago di Tenno. Wanneer je dit dorpje binnenrijdt ligt aan de rechterkant een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. Na ongeveer 30 minuten wandelen kom je bij de waterval Rio Ruzza waar de Via Ferrata begint. Je klimt langs de waterval omhoog. De route is redelijk pittig omdat je op sommige stukken op een rotswand klimt en dus geen staal hebt om op te staan. Doordat je langs de verkoelende waterval klimt, is dit een ideale tocht op een warme dag.
  • Via Ferrata Gerardo Sega in de Valle dei Molini bij de Monte Baldo is een van de mooiste klimroutes van het gebied. Je klimt hier tussen gele rotswanden en overhangende rotsen. Een pittige tocht van 11 kilometer. Rij vanuit Avio naar de parkeerplaats bij de Monte Baldo Hut (en wandel dan naar het kerkje van Madonna delle Nevi) of bij de brug in de Valle dei Molini. Je komt ook langs de Preafessa waterval.
  • Via Ferrata Colodri bij het kasteel van Arco is een leuke Ferrata voor beginners en voor kinderen. Op het hoogste punt van de tocht kan je genieten van een prachtig uitzicht over het Gardameer en de stadjes, Arco, Riva del Garda en Torbole.
  • Via Ferrata Rio Sallagoni bij Dro en Drena is ook een mooie route. Je klimt bij deze tocht door een kloof en over enkele bruggen naar het kasteel van Drena.
  • Via Ferrata dell’Amicizia is een pittige tocht waarbij je via ijzeren ladders naar een hoogte van 1264 meter klimt, waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht op het Gardameer en Riva del Garda. De tocht begint in de buurt van het Bastion van Riva del Garda en de kapel van Santa Barbara.

Klimmen

In Arco kun je rotsklimmen, ook op enkele spectaculaire kunstmatige klimwanden. Ieder jaar in september vindt hier het wereldberoemde Rock Master plaats. Routes met berggidsen in de bergen rond het Gardameer zijn ook mogelijk, bijv. via Free Alp Guide Alpine in Arco.