Kitesurfen

Noordenwind in de ochtend? Zuidenwind in de namiddag? Op het Gardameer kan je elke dag kiten op vaste tijden omdat de wind op zijn horloge kijkt voordat hij gaat waaien! Tien jaar geleden is het kitesurfen gestart op het Gardameer en vandaag is het een van de meest beoefende sporten. Rond het hele meer verspreid vind je kitesurfscholen. Het uiterste noorden van het meer in Trentino (bij Riva del Garda en Torbole) is verboden gebied voor het kitesurfen, maar in de provincies Lombardije en Veneto wordt het toegestaan in speciale kitezones. 

Gardameer_sport-kite-2.jpg

Capo Reamol

De meest noordelijke spot is Capo Reamol, hier staat elke ochtend een goede noordenwind. Soms zo sterk als 7 bft., en soms een kalme 4 bft. In het algemeen heb je hier een 9 meter kite nodig. ‘s Middags komt de Ora, de zuidwind, hier binnen. Vanaf 13.00 uur is hij sterk genoeg om te kiten. Deze plek heeft de beste zuidwind als de wind niet sterk is en de andere plaatsen geen wind hebben. Dan vind je hier namelijk goede, stabiele wind en vlak water: perfect voor 11 of 14 meter kites. Wordt de wind sterker dan is hij ook goed op de andere plekken en wordt het bij Capo Reamol soms vlagerig. Maar de ander kitespot Navene is binnen vaarbereik.

Navene

Navene is de kitespot waar de noordwind niet binnen komt, maar de zuidwind heel mooi constant is. Je kunt hier lid worden van de club – breng daarvoor wel je verzekeringspapieren, ID card, gezondheidsverklaring en contant geld mee. De club heeft een tunnel en een strand: de kiter staat in de tunnel, de kite wordt op het strand opgelaten en dan loop je met je kite laag de tunnel uit. De club heeft een rescue service die ‘s middags reddingen uitvoert tegen betaling.

Campione

Campione is de kitespot die het meest zuidelijk gelegen is van heel Lombardije. Ook hier is een club waar je vanaf het strand kunt starten. De wind is er niet stabiel op het strand en het kitegebied is erg klein. Alleen gevorderde kiters kunnen hier starten nadat ze lid zijn geworden van de club (breng je verzekeringspapieren, ID card, gezondheidsverklaring en contant geld mee). Deze plek krijgt een goede constante zuidwind en als de noordwind sterk is komt hij hier ook naar binnen. De ene week is dat 1 keer de andere week 4 keer.

Gardameer_sport-kite4.jpg

Starten op het water

Het is op het Gardameer niet toegestaan om vanaf het strand te starten (met uitzondering van Navene en Campione). Meestal komt de wind echter ook niet aan land en is het ook niet mogelijk van land te starten. De meeste surfers kiten vanuit bootjes. Kitescholen brengen je met de boot naar de spot waar je gelaunched wordt en in de gaten gehouden wordt.

Deze lift service wordt aangeboden door verschillende kitesurfscholen en kost natuurlijk wel wat. Maar voor toeristen is het zeker aan te raden om te liften in plaats van het jaarlijkse lidmaatschap te nemen en vanuit het strand te starten. Dit omdat er op een drukke dag veel kites gelaunched worden en je lang wacht: de ervaren kiters hebben niet veel geduld met beginners.

Kitesurflessen

Kitesurfles nemen op het Gardameer is ideaal. Het grootste voordeel is dat alles in totale veiligheid op het water plaatsvindt. Diep water, geen obstakels en constante wind helpen je om de techniek onder de knie te krijgen. Een ander voordeel is dat, als je afdrijft, je niet terug over het strand hoeft te lopen, maar dat de boot je terug de wind in vaart. Hierdoor ben je meer tijd daadwerkelijk in het water en leer je sneller. Op het Gardameer geldt een zwemvest plicht dus neem je zwemvest mee of huur er een bij de kitescholen.

Gardameer_sport-kite-g.jpg

Overzicht van kitesurfscholen bij het Gardameer: