Hoe laat is het?

Als je kaartjes hebt voor een bijzondere voorstelling of expositie wil je natuurlijk wel op tijd op de afgesproken plek verschijnen.

Een bewoner van een van de stadjes aan het Gardameer vragen hoe laat het is, getuigt dan niet alleen van een goede kennis van het Italiaans maar is vaak ook het begin van een geanimeerd gesprek over de schoonheid van de stad. Maar vergeet dan de tijd niet, want voor je het weet zit je samen aan de koffie!

Klok kijken

In Italië worden over het algemeen twee manieren van klokkijken gehanteerd. De eerste en gemakkelijkste manier is de digitale manier. Als het 14.35 uur is, zeg je dat ook in het Italiaans, quattordici trentacinque, voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je goed tot zestig kunt tellen. Dit systeem wordt vooral gebruikt om aanvangstijden van voorstellingen en films aan te geven en van vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer.

De tweede, en iets gecompliceerdere, manier lijkt wat meer op het Nederlandse systeem. Er wordt uitgegaan van het hele uur en afhankelijk van het aantal minuten worden ze erbij opgeteld of afgetrokken. Het omslagpunt van optellen en aftrekken ligt bij 40 minuten. Tot veertig minuten na het hele uur worden ze erbij opgeteld en na veertig minuten worden ze van het volgende hele uur afgetrokken. Het is even oefenen maar eigenlijk heel logisch.

Hoe laat is het? Che ore sono?
Hoe laat …? A che ora …?
het is 1 uur è l|una
het is 6 uur sono le sei
het is half 5 sono le cinque e mezza
het is kwart over 3 sono le tre e un quarto
het is kwart voor 3 sono le tre meno un quarto
meteen subito
binnenkort fra poco
zo spoedig mogelijk al più presto (possibile)
al già
nog ancora
daarna poi
later dopo
eerder prima
vroeg presto
laat tardi
later più tardi
ochtend la mattina
’s ochtends di mattina
middag il pomeriggio
’s middags di pomeriggio
avond la sera
’s avonds di sera
nacht la notte
’s nachts di notte