Veilig internetten op openbare wifi in Italië

Tijdens een vakantie aan het Gardameer is het altijd handig dat je even in kunt loggen op de wifi van een hotel of restaurant om iets op te zoeken of even social media te checken. Die openbare wifi netwerken zijn vaak voor iedereen toegankelijk zonder wachtwoord, wat het extra makkelijk maakt om er gebruik van te maken.

Toch is het goed om twee keer na te denken voordat je verbinding maakt met een openbaar wifi netwerk. Er zouden namelijk criminelen actief kunnen zijn op het netwerk, die het gemunt hebben op jouw persoonsgegevens. Via openbare netwerken willen ze bijvoorbeeld jouw inloggegevens, e-mail of zelfs bankgegevens onderscheppen. Dat is altijd ongewenst, maar op vakantie gehackt worden is natuurlijk extra vervelend. Ben je bijvoorbeeld net van plan om een auto te huren, blijkt je bankrekening geen saldo meer te hebben. Daar zit niemand op te wachten. Het is daarom belangrijk dat reizigers zich bewust zijn van de risico’s van openbare wifi en voorzorgsmaatregelen treffen om veilig online te zijn.

Hoe voorkom je cybercrime?

Om te voorkomen dat je gehackt wordt en jouw persoonsgegevens in verkeerde handen komen, kun je je internetverbinding extra beveiligen. Dat doe je met behulp van een VPN. Een zogeheten virtual private network zorgt ervoor dat hackers niet meer bij jouw gegevens kunnen.

Een VPN verbinding biedt namelijk een aantal voordelen. Het houdt in dat al jouw internetactiviteit niet direct naar het internet wordt verstuurd, maar eerst nog een tussenstop maakt bij een extra server die je zelf kiest. Die VPN server versleutelt jouw data zodat kwaadwillenden enkel de coderingen kunnen bemachtigen. Zo kun je zorgeloos je bankrekening checken.

Bovendien biedt een VPN andere voordelen: het verbergt je daadwerkelijke locatie en je IP-adres. De locatie die zichtbaar is als je via een VPN gaat internetten, is de locatie van de server die je kiest. Verbind je met een server in de Verenigde Staten, dan zullen andere internetgebruikers die locatie zien, en niet Italië.

VPN kiezen

Op het gebied van VPN’s is er heel veel keuze. VPNGids zette daarom 35 aanbieders op een rijtje en beoordeelde die op onder meer snelheid en veiligheid. Daaruit kwam naar voren welke VPN’s het beste geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Weet je niet welke VPN provider je het beste kan kiezen, gebruik dan de vergelijker om meer inzicht te krijgen in welke het beste bij jou past.

VPN om Nederlandse films en series te streamen in Italië

Als je Nederlandse streamingdiensten probeert te gebruiken, krijg je niet altijd hetzelfde te zien als in Nederland. Zo laat Netflix je al het aanbod uit Italië zien. Dat is misschien een keertje leuk, maar als je zin hebt in je favoriete Nederlandse serie, is het toch fijn dat je ook die kan zien vanaf het Gardameer. Hoe het werkt: schakel je VPN in en verbind met een Nederlandse server. Netflix denkt nu dat je vanuit Nederland van zijn diensten gebruik wilt maken en laat je daarom het Nederlandse aanbod zien. Enjoy!