Lunchen aan het Gardameer

In Italië neem je de tijd voor je lunch, dus vergeet even wat je allemaal nog van plan was vandaag. Al die uitstapjes kunnen ook wachten tot morgen: proef even wat van de Italiaanse ‘dolce far niente!’

Gardameer_lunch-lunch.jpg

Het Gardameer en met name Garda zelf is gemaakt voor lange, luie lunches. De tafels buiten staan uitgestald op een pleintje met prachtig uitzicht, binnen is het vaak al net zo gezellig. De lunch hier verdient het om er de tijd voor te nemen. Vooral de zeevruchten moet je echt op je gemak proeven. In tegenstelling tot de keukens van Venetië, waar de restaurants vaak zijn afgestemd op veeleisend toeristische sector, vind je in Garda bij verschillende restaurants ‘the real thing’.

Deze kant van het Gardameer heeft een mediterrane smaak en straalt een natuurlijk gevoel van ontspanning uit. Het langzame tempo van het leven, het op en neer deinen van de bootjes op het blauwe water – het is allemaal onderdeel van het eenvoudige, Italiaanse ‘dolce far niente’, het zalige nietsdoen waarbij je je alleen maar zorgen hoeft te maken om de vertrektijd van de veerboot en alle grote en kleine dingen die je normaal afleiden voor even vergeten zijn. En is dat niet de essentie van vakantie?