De beste lunchadressen aan het Gardameer

In Italië neem je de tijd voor je lunch, dus vergeet even wat je allemaal nog van plan was vandaag. Al die uitstapjes kunnen ook wachten tot morgen: proef even wat van de Italiaanse ‘dolce far niente!’ Zalig nietsdoen en uitgebreid genieten van een luie lunch – je zou je er in Nederland schuldig van gaan voelen. Maar hier niet: kijk om je heen, je bent niet de enige. En dit is dé manier om even terug te schakelen en je echt even Italiaan tussen de Italianen te voelen.

Het Gardameer en met name het stadje Garda zelf is gemaakt voor lange, luie lunches. De tafels buiten staan uitgestald op een pleintje met prachtig uitzicht, binnen is het vaak al net zo gezellig. De lunch hier verdient het om er de tijd voor te nemen. Vooral de zeevruchten moet je echt op je gemak proeven. In tegenstelling tot de keukens van Venetië, waar de restaurants vaak zijn afgestemd op de toeristische sector, vind je in Garda bij verschillende restaurants ‘the real thing’.

Gardameer_lunch-Osteria-Caffe-Amaro.jpg

Deze kant van het Gardameer heeft een mediterrane smaak en straalt een natuurlijk gevoel van ontspanning uit. Het langzame tempo van het leven, het op en neer deinen van de bootjes op het blauwe water – het is allemaal onderdeel van het eenvoudige, Italiaanse ‘dolce far niente’, het zalige nietsdoen waarbij je je alleen maar zorgen hoeft te maken om de vertrektijd van de veerboot en alle grote en kleine dingen die je normaal afleiden voor even vergeten zijn. En is dat niet de essentie van vakantie?

Ieder heeft natuurlijk zo zijn favorieten – en zelf ontdek je vast tijdens je vakantie weer een paar leuke adresjes – maar dit zijn onze favoriete lunchstekjes aan het Gardameer! 

Osteria Caffe Amaro
In dit restaurant in Garda breng je zo een aangenaam uurtje of twee door tijdens de lunch. Heerlijk eten, goede service – zoals overal in dit deel van Italië – en zelfs vrij redelijke prijzen. Het kan in het weekend erg druk zijn op de wegen rond Garda, vooral in de zomer, dus laat je auto achter op de grote gemeentelijke parkeerplaats aan de rand van de stad en wandel Garda in (en snuffel meteen bij de winkeltjes). Pik nog even een boottochtje mee voor een spectaculair uitzicht over de kustlijn.

Gardameer_lunchRistorante-Ai-Beati.jpg

Ristorante Ai Beati
Als je een auto hebt (of bereid bent om een ​​taxi te nemen) is het restaurant Ai Beati is het overwegen waard. Het ligt een beetje buiten Garda maar krijgt goede recensies. Echt een geweldige plek met uitzicht op het meer. De burrata en tonijn zijn hier de moeite waard – laat ook nog wat ruimte over voor het dessert geweldig! Dit restaurant mag je eigenlijk niet overslaan.

Gardameer_lunch-Ristorante-Gabriellino-.jpg

Ristorante Gabriellino
Dit mooie restaurant ligt in Gardone Riviera. Je kunt er uitstekend eten, de service is er goed en je hebt er een spectaculair uitzicht op het meer. De eigenaren denken aan ieder detail – van de presentatie van de gerechten tot de inrichting (ook zelf gedaan), alles klopt hier gewoon. Ga na je uitgebreide lunch nog even langs bij Gabriele d’Annunzio voormalige woning en tuinen, Il Vittoriale. (Lees hier meer over Il Vittoriale).

Gardameer_lunch-Trattoria-Agli-Angeli-.jpg

Trattoria Agli Angeli
Lunchen bij Trattoria Agli Angeli in Gardone Riviera is een ware traktatie. Dit Slow-Food beursgenoteerde restaurant is gevestigd aan een intiem pleintje. De vis wordt hier, zoals overal in Italië, heel puur gehouden zonder veel moeilijke ingrediënten en uitgebreide presentaties – en het hoeft ook niet, de kwaliteit is zo hoog dat de smaak juist zo het beste uitkomt. Samen met de lokale kazen, lokale wijnen en unieke sfeer is het echt een blijver.