www.gardameer-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
gardameer-borghetto sul minciogardameer-sirmionegardameer-riva del gardagardameer-peschiera del garda

Polenta fritta con zucchine e formaggio

Een typisch gerecht dat je vaak tegenkomt bij het Gardameer is polenta: dikke, gele maÔspap die desgewenst ook gebakken of gefrituurd kan worden. Volgens een oud Italiaans spreekwoord wordt polenta pas echt lekker als iedereen die zich er aan tafel tegoed aan doet, erin heeft geroerd!

Polenta fritta con zucchine e formaggio
Gebakken polenta met courgette en kaas

IngrediŽnten: (voor 4 personen)

100 g bramata-polenta*
50 ml slagroom
2 middelgrote courgettes
1 knoflookteentje
50 g boter
200 g fontinakaas**
1 el fijngesneden bladpeterselie

Breng in een hoge pan 500 ml water aan de kook, strooi er 1 theelepel zout en de polenta bij en roer gelijktijdig continu met een pollepel, om klontvorming tegen te gaan. Pas wel op, want het kan erg spatten. Laat de polenta minstens 40 minuten op de laagste stand pruttelen, en roer steeds weer om. Voeg ondertussen beetje bij beetje de slagroom toe, zodat de polenta niet te droog wordt. Schep de polenta in een vierkant plastic bakje en laat volledig afkoelen. Maak de courgettes schoon, snijd ze in dunne plakken en bak ze met de gehakte knoflook en helft van de boter in een pan op een laag vuur, tot ze beetgaar zijn. Neem de pan van het vuur.

Snijd de polenta in dikke repen en bak ze in de rest van de boter in een koekenpan op een middelmatig vuur aan beide zijden goudbruin (opgepast, dit kan spatten!). Bedek de plakken polenta met de courgetteplakken en de in dunne plakjes gesneden fontina. Bak zo lang door met het deksel op de pan, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi het gerecht met peterselie, breng het op smaak met peper en serveer direct. Lekker met gesmoorde radicchio (recept op pagina 154 van het boek) of een salade van rucola.

*bramata-polenta is een kwaliteitsaanduiding van maÔsmeel. Te koop bij Italiaanse winkels, mediterrane winkels en sommige online webwinkels. Kies geen snelkookvariant.

**fontina is een zachte roodschimmelkaas uit ItaliŽ, te koop bij kaasspeciaalzaken, sommige ruim gesorteerde supermarkten en sommige natuurwinkels.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek La cucina verde.

Auteur Carlo Bernasconi Ďreistí in zijn kookboek terug naar Italiaanse voorouders; boeren en kleine ambachtslieden. Zij konden zich zelden vlees of vis veroorloven en maakten van de oogst uit eigen tuin met veel fantasie lekkere pure gerechten. Met mooie illustraties van Larissa Bertonasco.

(Bron: Ciaotutti.nl)
Gardameer_recepten-polenta-fritta-con-zucchine-e-formaggio.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Lake Garda by air

Rondvlucht boven het Gardameer in ItaliŽ.