www.gardameer-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
gardameer-sirmionegardameer-borghetto sul minciogardameer-riva del gardagardameer-peschiera del garda

Lasagne Bolognese

De lasagne bolognese bestaat uit stukken deeg van 10 bij 20 cm. die, afgewisseld met steeds een laag saus, in een ovenschaal worden gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas.

Het geheim zit ím vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus. Daarbij werden we geholpen door Italie-liefhebster Ciao Tutti, die ons attenteerde op dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Pasta, een prachtig en helder geschreven boek met maar liefst 360 authentieke en moderne Italiaanse recepten voor pastagerechten.

Basisrecept voor lasagne

IngrediŽnten: (voor circa 12 lasagnevellen)

300 g bloem, plus iets extra voor het aanrecht
3 eieren
zout

Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg wat zout toe. Kneed 10 minuten; voeg meer bloem toe als het te zacht is en meer water als het te droog blijft. Maak er een bal van en laat hem onder een schone theedoek 15 minuten rusten. Rol het op een licht met bloem bestoven aanrecht tamelijk dik uit en snijd het in rechthoeken van 10 x 20 cm. Kook ze in royaal water met wat zout beetgaar, haal ze eruit en laat ze op schone theedoeken drogen.

Bechamelsaus

IngrediŽnten: (voor bij lasagne voor 4 personen)

50 g boter
50 g bloem
5 dl lauwe melk
zout en peper

Smelt de boter in een pan. Roer er op niet te hoog vuur de bloem door en bak het mengsel al roerend in 2-3 minuten goudbruin. Roer er beetje bij beetje de melk door. Breng de saus al roerend aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend 20 minuten pruttelen. Het moet een gladde, dikke saus worden. Haal de pan van het vuur en doe er zout en peper naar smaak bij.

Lasagna alla bolognese

IngrediŽnten: (voor 4 personen)

10 lasagnevellen
Bechamelsaus voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie
1 wortel, kleingesneden
1 ui, fijngehakt
300 g rundergehakt
1 dl droge witte wijn
250 g passata
25 g boter, plus extra om in te vetten
65 g Parmezaanse kaas, geraspt
zout en peper

Verhit de olijfolie in een pan, voeg de wortel en de ui toe en bak ze 5 minuten op niet te hoog vuur; roer af en toe. Voeg het gehakt toe en bak het bruin. Giet er de wijn bij en laat hem verdampen. Doe er zout naar smaak bij, voeg de passata toe, laat alles 30 minuten pruttelen en voeg peper toe. Verhit de oven tot 200 įC (gasovenstand 6). Beboter een ovenschaal. Leg een laagje lasagnebladen in de ovenschaal, schep er wat vleessaus op, verdeel er een laagje bechamel over, bestrooi die met wat Parmezaanse kaas en verdeel er wat boter over. Ga op deze manier door tot alle ingrediŽnten op zijn en eindig met bechamel. Zet het gerecht 30 minuten in de oven.
Gardameer_recepten-asagne-bolognese.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Lago di Garda August 2017

Mooie beelden van het Gardameer en omgeving (Lago di Tenno) van Andre Prins.