Hoe houd je je digitale voetafdruk klein op reis?

We kennen allemaal het begrip ‘digitale voetafdruk’. Duurzaam leven is dagelijks een van de belangrijkste items waar onze aandacht op gevestigd wordt. Maar wist je dat we ook met ons internetgebruik een voetafdruk achterlaten? Alles wat je onbeschermd op het internet uitvoert wordt geregistreerd. Wanneer je hier te licht mee omspringt kan dat desastreuze gevolgen hebben.

Ook als je erop uittrekt, is het belangrijk dat je je daarvan bewust bent. Het verminderen van je digitale voetafdruk tijdens het reizen is namelijk belangrijk om je online privacy en veiligheid te beschermen. Laten we bekijken welke acties je kan ondernemen om dat waar te maken.

Maak altijd gebruik van een VPN

De betekenis VPN, zoals een Virtual Private Network heet, is dat het je internetverbinding zal versleutelen en je IP-adres zal verbergen. Hierdoor wordt het moeilijker voor hackers om je online activiteiten te volgen. Kies een betrouwbare VPN-provider en gebruik deze altijd wanneer je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken, zoals die in hotels, luchthavens en cafés. Dit zijn namelijk de portalen die hackers gebruiken om je gegevens te stelen.

Een VPN zorgt voor verschillende lagen van beveiliging, dit zijn zowat de belangrijkste:

  • Het verbergen van je IP-adres
  • Geografische beperkingen omzeilen
  • Versleutelen van gegevensoverdracht

Ga je op reis, neem dan je VPN mee naar gelijk welke bestemming. Het programma zal prima werken, waar je ook bent.

Wachtwoorden

Zorg voor sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie indien mogelijk. De toegang tot je online accounts achter slot en grendel stoppen is een noodzaak. Gebruik sterke wachtwoorden. En vooral, maak voor iedere applicatie een verschillend wachtwoord aan. Met een goede wachtwoordmanager kun je die prima beheren. De wachtwoorden die het meest gebruikt worden zijn de volgende, vermijd deze zeker. Het is het eerste wat hackers zullen uitproberen:

  • 1. 123456 (4,524,867)
  • 2. admin (4,008,850)
  • 3. 12345678 (1,371,152)
  • 4. 123456789 (1,213,047)
  • 5. 1234 (969,811)

Je kunt tegenwoordig ook steeds meer van een tweestapsverificatie gebruikmaken. Dan wordt er naast je wachtwoord ook een code naar je mobieltje of je e-mail gestuurd. Op die manier kun je helemaal zeker bevestigen dat jij het wel degelijk bent die wilt inloggen.

Schakel je locatietracking uit

Schakel de locatietracking uit op je mobiele apparaten en in apps wanneer deze niet nodig is. Veel apps verzamelen standaard locatiegegevens. Controleer daarom de instellingen van je apparaten en apps om te bepalen welke toegang hebben tot je locatie en schakel deze indien mogelijk uit. Je hoeft niet gevolgd te worden als het niet nodig is. Zeker niet als je reist.

Vermijd openbare computers en apparaten

Gebruik geen openbare computers of apparaten om gevoelige informatie zoals inloggegevens, bankgegevens of persoonlijke e-mails te bekijken. Deze apparaten kunnen malware bevatten die je gegevens kan stelen. Gebruik indien mogelijk altijd je eigen apparaten en zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates.

Beperk je sociale media-activiteit

Wees voorzichtig met wat je op sociale media plaatst tijdens je reis. Deel beter geen gedetailleerde reisplannen en houd vooral je persoonlijke informatie privé. Het delen van deze reisinformatie kan het risico op inbraak vergroten. Wees daarom selectief met het delen van dit soort informatie.

Je bent klaar, inpakken en wegwezen

Door deze eenvoudige tips toe te passen kun je veilig op reis gaan. Je laat de minimale digitale voetafdruk achter, en verkleint hierdoor alle gevaren die ermee gepaard zouden kunnen gaan. Je zult met een gerust gemoed van je welverdiende vakantie kunnen genieten.

vliegtuig