Mountainbiken bij het Gardameer

Het Gardameer is een favoriete bestemming voor mountainbikers. Overal waar het bergopwaarts en –afwaarts gaat, wordt gefietst – vooral in de bergen achter Limone sul Garda, Riva del Garda en Torbole, en op de Monte Baldo. Tijdens de tochten geniet je van adembenemende uitzichten en prachtige natuur. 

Gardameer_sport-mountainbike-k.jpg

In de bergen rond het Gardameer zijn routes uitgezet in diverse gradaties van moeilijkheid, van licht tot zwaar, voor beginners en gevorderden. Houd rekening met steile hellingen. In het zuiden van het meer is het landschap vlakker, daar komen de (toer)fietsers aan hun trekken.

Bij Torbole is in 2012 een Bike Park geopend door BMX Torbole, met een fantastische baan voor BMX-rijders! Voor meer informatie zie de website van BMX Torbole.

Strada del Ponale

De Strada del Ponale is de voormalige verbindingsweg tussen Riva del Garda en de Valle di Ledro. In 1990 na de opening van de nieuwe Agnese-tunnel tussen Riva en Valle di Ledro, werd de Ponale-weg gesloten voor autoverkeer. In 2004 werd de weg heropend om fietsers, mountainbikers en wandelaars een adembenemend uitzicht te bieden op het Gardameer.

Gardameer_strada-ponale-1a.jpg

Het fietspad loopt van het Gardameer tot aan de Val d’Ampola. Vanaf Riva del Garda neem je de Strada del  Ponale via de tunnels omhoog. Dit is echt een verplicht nummer voor zowel fietsers als wandelaars vanwege de unieke uitzichten over het Gardameer. Volg de borden richting Ledromeer. Aan het eindpunt van de Strada del Ponale adviseren we je om het fietsen op de hoofdweg te vermijden vanwege het drukke verkeer.

Neem daarom zodra je op de hoofdweg bent (vlakbij de autotunnel) na een paar honderd meter de afslag links over de brug richting Pregasina. Daarna direct na de brug rechtsaf het fietspad op richting het dorp Prè. De route loopt door het dorp en voorbij de kerk vanaf waar het pad vrijwel geheel verhard is. Het gaat hier en daar steil omhoog maar het is een veel beter alternatief dan de drukke verkeersweg naar Molina.

Als je de sportvelden aan de onderkant van Molina di Ledro hebt bereikt, rijd je langs de Ponalerivier. Vanaf Molina kun je kiezen tussen de hoofdweg of de alternatieve route aan de zuidzijde van het meer tot aan Pieve di Ledro. Van Pieve fiets je links van de hoofdweg tot voorbij Bezzecca en dan verder via de aangeduide fiets- en wandelpaden en de openbare weg richting Tiarno di Sopra.

Gardameer_moutainbike-3a.jpg

Valle di Ledro

Valle di Ledro is een waar paradijs voor MTB-enthousiasten, met meer dan 200 km aan gemarkeerde routes, trails en oude ezelspaden die zowel geschikt zijn voor de beginner als voor degenen die zoeken naar die ultieme adrenalinestoot.

Een mooie en uitdagende route is de klim naar Monte Tremalzo. De klim kan worden gedaan via verharde lokale wegen die beginnen in Lago d’Ampola en rechtstreeks naar de pas leiden. Er kan echter ook gekozen worden voor een groot aantal trails die deels verhard zijn en deels onverhard en die vanuit de vallei lopen naar de militaire wegen die werden gebouwd door de Italiaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog en die gesitueerd zijn aan de zuidzijde van het Valle di Ledro. Andere opties zijn de klim vanuit Prè-Leano naar Passo Guil, en van Molina naar de Passo Nota. Deze routes kunnen in beide richtingen worden gereden. De route die naar beneden loopt van Caset via een zeer smal bospad naar het dal wordt alleen aanbevolen als afdaling.

De trail die loopt via Passo Trat naar Rifugio Nino Pernici is één van de fraaiere routes aan de noordzijde van de vallei. De klim vanuit Lenzumo loopt over een steile bergweg omhoog. Na een lekkere verfrissing in de Rifugio kan er langs twee goede bergpaden worden afgedaald naar Valle di Ledro. Een alternatieve route loopt terug naar Riva del Garda.

Gardameer_mountainbike-2a.jpg

Mountainbikewinkels en -verhuur:

 • GardaonBike (Riva del Garda)
 • Mountainbike Torbole
 • 3S-Bike (Torbole)
 • Bikeshop Carpentari (Torbole)
 • Torbole Tour (vervoer van mountainbikes naar de hoogste toppen)
 • Bikbike (Arco)
 • Bikeshop Giuliani (Arco)
 • Bike Pederzolli (Riva del Garda)
 • Stop and Go (Dro)
 • TombolaRent (Limone sul Garda)
 • Bike Store Fun (Costermano)
 • High Road Bikeshop (Peschiera del Garda)
Gardameer_mountainbike-1.jpg