Klimmen en klettersteig bij het Gardameer

Voor liefhebbers van klettersteig of via ferrata bieden de bergen en rotsen ten noorden van het Gardameer een aantal goede mogelijkheden. In de omgeving van Riva del Garda, Arco, Dro en Drena liggen enkele mooie uitdagingen.

Gardameer_via-ferrata-2.jpg

Via Ferrata

Bij via ferrata (of klettersteig) klim je via staalkabels die bevestigd zijn aan rotsen omhoog. De oorsprong van via ferrata (ijzeren weg) ligt in de achttiende eeuw in de Dolomieten. In die tijd werden staalkabels aan rotsen vastgemaakt zodat militairen de bergketens makkelijker konden bedwingen.

Tientallen jaren later werd via ferrata ook populair bij bergsporters en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de Italiaanse bergen. Niet alleen de ervaren bergbeklimmer kan genieten van deze sport, ook onervaren klimmers kunnen de top bereiken.

De routes voor deze klimsport variëren bij het Gardameer van redelijk gemakkelijk, geschikt voor ervaren bergwandelaars, tot zeer moeilijk. Op de Monte Baldo is ook een (moeilijke) route. Bij veel organisaties kun je onder begeleiding van een gids klimmen.

Gardameer_via-ferrata-1.jpg

Klettersteig-routes bij het Gardameer

In het noorden van Gardameer zijn meer dan 10 van deze Klettersteigen, waarvan de langste de Via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara is. De routes variëren van ‘licht’ tot ‘zwaar’ en beginnende tot ervaren bergbeklimmers kunnen hier dus terecht.

Klimmen

In Arco kun je rotsklimmen, ook op enkele spectaculaire kunstmatige klimwanden. Ieder jaar in september vindt hier het wereldberoemde Rock Master plaats. Routes met berggidsen in de bergen rond het Gardameer zijn ook mogelijk, bijv. via Free Alp Guide Alpine in Arco.